vrijdag, augustus 27, 2010

'Doofpot rond Noord-Ierse terreurpriester'

BELFAST - De Britse regering en de Rooms-Katholieke Kerk hebben samengewerkt om stil te houden dat een priester verdacht werd van een terreuraanslag in Noord-Ierland in 1972.
De geestelijke werd overgeplaatst naar Ierland en de zaak werd in de doofpot gestopt. Dat heeft de Noord-Ierse politieombudsman dinsdag naar buiten gebracht.
In 1972 ontploften drie autobommen in het dorp Claudy in Noord-Ierland. Negen mensen kwamen om en ongeveer dertig personen raakten gewond.
De geestelijke James Chesney werd gezien als het brein achter de aanslag. Kort na de explosies hadden de Britse minister voor Noord-Ierse Zaken en het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Ierland en Noord-Ierland een geheim overleg.
De autoriteiten vreesden dat een arrestatie van de katholieke geestelijke zou leiden tot nog grotere spanningen in Noord-Ierland.
Chesney werd overgeplaatst naar Ierland, buiten bereik van de Britse justitie. Hij stierf in 1980, zonder ooit te zijn aangeklaagd voor de aanslagen.
De ombudsman heeft geen goed woord over voor de overplaatsing van Chesney. ''Dit besluit liet de doden en gewonden en hun nabestaanden in de steek'', stelt hij.
De Ierse Rooms-Katholieke Kerk spreekt de beschuldiging tegen. ''De Katholieke Kerk is niet betrokken geweest bij een doofpot'', lieten kardinaal Sean Brady en bisschop Seamus Hegarty in een gezamenlijke verklaring weten.
Noord-Ierland ging decennialang gebukt onder sektarisch geweld. Overwegend katholieke bewegingen, zoals het Iers Republikeins Leger (IRA), streefden naar aansluiting bij de republiek Ierland.
Pro-Britse bewegingen wilden Noord-Ierland juist bij het Verenigd Koninkrijk houden. Het geweld kostte aan vele duizenden mensen het leven.
Op Goede Vrijdag in 1998 besloten de strijdende partijen de strijdbijl te begraven. Noord-Ierland werd autonoom en de katholieken kregen een stem in de deelregering, in ruil voor de ontwapening van de IRA.
Sinds het akkoord bleef het lang rustig in Noord-Ierland. De laatste tijd groeit echter de angst voor een nieuwe geweldgolf.
(Bron)

Ach... Doofpotten en de katholieke kerk. What else is new.

Geen opmerkingen: