vrijdag, augustus 27, 2010

Declaraties huisartsen wekken argwaan

ZEIST - Huisartsen hebben in de eerste helft van dit jaar opvallend veel meer telefonische consulten gedeclareerd bij zorgverzekeraars dan vorig jaar.
Dat bevestigde een woordvoerder van branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dinsdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
Bij zorgverzekeraar Agis is het aantal declaraties voor telefonische consults met 30 procent gestegen. ZN krijgt signalen dat dit bij andere verzekeraars ook het geval is, aldus de zegsman. Hij noemt de stijging ''opmerkelijk''.
Mogelijk heeft de toename te maken met een verandering in de declaratieregels. Voorheen konden huisartsen 4,50 euro declareren voor een herhaalrecept, net zoveel als voor een telefonisch consult.
Sinds dit jaar is de vergoeding voor herhaalrecepten opgenomen in het inschrijftarief en kunnen zij geen aparte declaraties meer indienen.
De zorgverzekeraars vermoeden dat sommige huisartsen de regels omzeilen door herhaalrecepten op te voeren als telefonische consults.
''Het lijkt erop dat artsen op een andere manier declareren dan is afgesproken'', aldus de woordvoerder. ''Maar dat is moeilijk te controleren.''
Een huisarts kan een telefoontje voor een herhaalrecept immers vrij eenvoudig veranderen in een telefonisch consult. ''De vraag 'hoe gaat het met u', is snel gesteld'', aldus de zegsman. De zorgverzekeraars overwegen extra te controleren bij de praktijken waar de stijging het grootst is.
(Bron)

Dan zal het niet om een piek gaan rond de tijd dat overal briefjes hingen dat je griepachtige klachten vooral eerst moest bellen voor je langskwam, en rond de tijd dat veel mensen niet eens naar buiten konden omdat ze niet door de sneeuw heen konden komen.

Geen opmerkingen: