donderdag, augustus 26, 2010

Donderdag maandsom aan regen gevallen

DE BILT - Op sommige plekken in Nederland is donderdag net zo veel regen gevallen als normaal in de hele maand augustus. Dat heeft het KNMI in De Bilt berekend.
Volgens het weerbureau registreerde het weerstation Katwijk aan den Rijn donderdagochtend 64 millimeter en in Hoofddorp 62 millimeter. Normaal valt in de maand augustus ongeveer 60 millimeter.
''Die maandsom is na de vele regen van de afgelopen weken al ruimschoots overtroffen'', concludeert het KNMI. Gemiddeld viel er deze maand over het hele land 95 millimeter hemelwater, met lokale pieken van 150 tot 200 millimeter.
Het KNMI verwacht donderdagavond en de daarop volgende nacht meer neerslag. Vanaf midden volgende week wordt het rustiger en droger zomerweer.
De snelweg A1 is donderdag aan het begin van de avond tussen Oldenzaal-Zuid en de Duitse grens in beide richtingen afgesloten in verband met wateroverlast. Dat heeft de brandweer laten weten.
Diverse tunnels zijn ondergelopen waardoor gevaarlijke situaties ontstonden. De brandweer is bezig met het wegpompen van het water.
Ook elders in Twente is sprake van wateroverlast en de hulpdiensten adviseren het publiek de komende uren niet de weg op te gaan. De brandweer kreeg tot zeven uur 150 meldingen van ondergelopen wegen en kelders en verwacht de hele avond bezig te zijn met het wegpompen van het water.
Volgens de brandweer kan de riolering het water op veel plekken niet aan.
De Uitmarkt moet alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat bezoekers dit weekend geen natte voeten krijgen. Het culturele evenement heeft onder meer plaats op het Museumplein, maar dat staat door de hevige regenval onder water.
Een woordvoerster liet donderdag weten dat de Uitmarkt nu pompen huurt om het water weg te pompen. Ook worden er mogelijk extra matten en platen gehuurd om op de grond te leggen.
De Uitmarkt begint vrijdagavond op het Museumplein, met optredens van verschillende artiesten. De organisatie van het evenement verwacht dat de ergste plassen water dan verdwenen zijn.
(Bron)

Geen opmerkingen: