vrijdag, augustus 27, 2010

Dubbele ramp in Niger

NIAMEY - De internationale hulporganisatie Oxfam heeft dinsdag alarm geslagen over de gevolgen van de hevige regenval in Niger.
Het Afrikaanse land is getroffen door een dubbele ramp doordat bovenop de al maandenlange voedselcrisis nog eens overstromingen zijn gekomen.
Bijna 8 miljoen mensen in Niger, ongeveer de helft van de bevolking, hebben een ernstig tekort aan voedsel. Nu zijn veel gewassen twee maanden voor de oogst ook nog weggespoeld, terwijl de groentes van levensbelang zijn voor de hongerlijdende mensen.
Zeker zes mensen zijn omgekomen en ten minste honderdduizend mensen zijn dakloos geraakt. Duizenden dieren zijn verdronken door de overstromingen eerder deze maand.
De hulpverlening wordt verder bemoeilijkt door weggespoelde wegen en de kans op uitbraak van diarree en malaria is vergroot, vooral onder reeds verzwakte kinderen.
In de hoofdstad Niamey bereikte de rivier de Niger zijn hoogste peil in tachtig jaar tijd. Duizenden omwonenden verloren hun groentetuinen en rijstvelden toen de rivier buiten zijn oevers trad.
''Het is een dubbele ramp. Voor de regen hadden mensen te weinig eten. Nu zijn kleine graanvoorraden die ze hadden ook nog eens weggespoeld. Er is niets overgebleven'', verklaart een inwoner van een door het water getroffen dorp.
In grote delen van de Sahel-zone is er al maanden sprake van een voedselcrisis. Vooral in Niger en delen van buurland Tsjaad dreigt voor veel mensen de hongerdood.
Niger heeft snel meer geld nodig om de noodsituatie het hoofd te bieden, aldus Oxfam. VN-voedselorganisatie WPF zei eerder 60 procent van de mensen met honger niet te kunnen helpen wegens gebrek aan geld.
De organisatie berekende 70 miljoen euro tekort te komen om de hongerige monden te voeden.
(Bron)

Oxfam/Novib zamelt online geld in, zie hier.

Geen opmerkingen: