vrijdag, augustus 27, 2010

Poolse fruitplukkers krijgen eigen opleiding
42
GELDERMALSEN - De mbo-instellingen Helicon in Geldermalsen en Edudelta in Goes starten dit najaar met een eenjarige opleiding voor Poolse fruitplukkers.
De Polen leren er Nederlands, vakuitdrukkingen en basisvaardigheden voor de fruitteelt en de vruchtbomenkweek. In de fruitteelt zijn duizenden Polen actief.
Volgens projectleider Ton Starren van Helicon in Geldermalsen blijft 5 tot 10 procent van de Poolse seizoenkrachten uiteindelijk voor langere tijd in Nederland.
Voor deze mensen is het van belang om Nederlands en vaktaal te leren, zo bleken ook veel ondernemers in de sector te vinden.
''Om maar een heel simpel voorbeeld te geven: als een baas zegt dat de knechten rode appels moeten plukken, en ze plukken de groene, is er een probleem'', aldus Starren.
Er zijn volgens de projectleider al voldoende aanmeldingen om in oktober met drie groepen te kunnen beginnen.
De Poolse fruitplukkers moeten dertig avonden naar school. Daarnaast leren zij in vier dagdelen vakvaardigheden op het bedrijf waar ze in dienst zijn. De cursus kost 900 euro en wordt in de meeste gevallen door de werkgever betaald.
Die kan het lesgeld via een belastingmaatregel grotendeels terugvragen. Als het project succesvol is, komen er ook cursussen in andere delen van het land waar veel aan fruitteelt wordt gedaan.
(Bron)

Geen opmerkingen: