Microsoft sluit chatrooms
LONDEN - Microsoft heeft woensdag aangekondigd dat het binnenkort zijn chatrooms in 28 landen sluit. Volgens de Amerikaanse softwaregigant zijn de openbare ontmoetingsplekken op internet tot een verzamelplaats van verspreiders van 'junkmail' en porno verworden. Ook zouden kinderen gevaar lopen doordat pedofielen via 'chatrooms' contact zoeken.
De MSN-chatruimtes worden 14 oktober stilgelegd in 28 landen in Europa, waaronder Nederland, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Alleen al in Europa maken miljoenen mensen er gebruik van.
"De onverbloemde waarheid is dat het chatten zonder begeleiding niet veilig is", zei Geoff Sutton, de Europese directeur van de internetdiensten van Microsoft. "Het is een teken dat de vrolijke begintijd van internet een beetje voorbij is. Chatten was hippie-achtig. Het was vrij en open, maar een kleine groep heeft dat veranderd voor iedereen. Dat is triest."
Microsoft gaat door met de zogenoemde messenger-service. Daarbij kunnen bekenden via internet direct contact met elkaar hebben. In Europa telt de dienst 22 miljoen gebruikers, in de Verenigde Staten zelfs 100 miljoen.
Volgens een woordvoerder van MSN Nederland blijkt dat de "ongekende populariteit" van de messenger het gebruik van chatrooms grotendeels heeft vervangen. De dienst geeft gebruikers meer controle over met wie zij communiceren, zei hij.
In de VS, Canada en Japan wordt binnenkort een chatservice geïntroduceerd waarvoor moet worden betaald. Doordat hiervoor persoonsgegevens en een creditcardnummer moeten worden ingevuld denkt Microsoft dat eventuele 'overtreders' makkelijker zijn op te sporen.
Het sluiten van de 'chatrooms' is een van de maatregelen die Microsoft voorbereidt om misbruik van internet tegen te gaan. In april kondigde het bedrijf samen met Yahoo! en AOL aan 'spam', ongewenste en vaak misleidende e-mail, te willen bestrijden.
Ook voert het concern een agressieve campagne tegen virussen, nadat was gebleken dat vaak Microsoft-software wordt gebruikt voor de verspreiding daarvan.
(Bron, met video)
Ik snap het wel, maar het doet me wel denken aan het verbieden van de boekdrukkunst omdat er foute literatuur verschijnt: het helpt natuurlijk niets.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten