donderdag, september 25, 2003

Gekozen burgemeester in maart 2006

DEN HAAG - Alle zittende burgemeesters worden in maart 2006 ontslagen. Minister De Graaf (Bestuurlijke vernieuwing) wil dat dan in alle 489 gemeenten een gekozen burgemeester aantreedt. De verkiezingen daarvoor zouden dan moeten samenvallen met de gemeenteraadsverkiezingen. Aftredende burgemeesters moeten zich herkiesbaar stellen als ze hun post willen behouden.
In een notitie waarover het kabinet zich vrijdag buigt, schrijft De Graaf dat de gekozen burgemeester vervolgens meer bevoegdheden moet hebben dan de huidige benoemde burgervaders. Zo moet de burgemeester vanaf maart 2006 optreden als een 'lokale regeringsleider' die zelf wethouders voordraagt en hun takenpakket vaststelt. Ook draagt hij de verantwoordelijkheid voor het ambtelijke apparaat.
In het nieuwe systeem wil De Graaf dat burgemeesters voor vier jaar aan het bewind zijn. Nu is dat nog zes jaar. In het regeerakkoord hadden CDA, VVD en D66 al afgesproken dat er een gekozen burgemeester moest komen. De VVD, nog niet zo lang voorstander van een gekozen burgemeester, wil in ieder geval dat de eerste burger een stevig pakket krijgt.
De nieuwe voorstellen van De Graaf komen ook voor in een recent VVD-rapport over de gekozen burgemeester, meldt VVD-Tweede-Kamerlid Van Beek donderdagavond.
De burgemeesters zelf reageren in eerste instantie met veel vraagtekens op het voorstel van De Graaf. "Je haalt veel overhoop. Maar wat schiet de lokale democratie hier mee op?", vraagt de Haarlemse burgemeester Pop zich af. Hij is voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.
Pop waarschuwt voor een schijnvertoning. De meeste burgemeesters zijn er tegen dat ze voortaan worden gekozen. Een minderheid is voor, mits de burgemeester echt een machtige positie krijgt. In het voorstel van De Graaf is daar echter geen sprake van, aldus Pop. Zo mag de burgemeester wel wethouders voordragen, maar de gemeenteraad benoemt ze.
De continuïteit van het plaatselijke bestuur loopt volgens Pop gevaar. In maart 2006 zullen niet alleen de burgemeesters, maar ook de wethouders verdwijnen. "En er komen veel mensen op straat te staan."
(Bron)

Geen opmerkingen: