vrijdag, september 26, 2003

'Economie draait onder links beter'

DEN HAAG - De plannen van PvdA en GroenLinks scoren economisch veel beter dan die van het kabinet. Beide partijen creëren 40- tot 60 duizend extra banen en verhogen de economische groei volgend jaar met respectievelijk 0,5 en 0,7 procent, zo blijkt uit berekeningen van het CPB. PvdA-leider Bos presenteert vandaag zijn alternatieve begroting.
De linkse politieke partijen laten het financieringstekort oplopen tot 3 procent, de grens die volgens Europese afspraken nog net is toegestaan. Het kabinet beperkt het financieringstekort tot 2,4 procent van het nationaal inkomen.
De door het kabinet voorgehouden koopkrachtdaling voor iedereen blijkt vermijdbaar. Bij zowel de PvdA als GroenLinks verbetert de koopkracht voor de gemiddelde burger juist flink. Een gemiddelde kostwinnaar met een inkomen beneden 150 procent van het minimumloon kan volgens de plannen van GroenLinks rekenen op een koopkrachtstijging van 5 procent. De PvdA heeft voor deze groep een verbetering van 3 procent in petto. De midden-inkomens stijgen bij Groen-Links 1 procent en bij de PvdA 2,25 procent ten opzichte van het kabinet.
De belangrijkste boodschap van beide partijen is dat 'het dus wel kan'. De pijnlijke keuzen van het kabinet met koopkrachtdaling voor iedereen zijn geen noodzaak, zegt Kees Vendrik namens GroenLinks: 'Het kan anders.'
PvdA en GroenLinks draaien veel bezuinigingen bij de sociale zekerheid terug. Ook de koppeling tussen marktlonen, ambtenarensalarissen en uitkeringen wordt hersteld.
Zowel de PvdA als GroenLinks verhoogt de milieubelastingen. Met de opbrengst kunnen de gezinslasten worden verlaagd. De lastenverzwaring voor bedrijven is bij GroenLinks (1,1 miljard) hoger dan die van de PvdA (70 miljoen). De groep gezinnen als geheel gaat er bij GroenLinks meer op vooruit dan bij de PvdA.
Bij GroenLinks zijn de hoge inkomens de klos. Kostwinnaars met meer dan 2,5 keer het minimumloon moeten rekenen op een koopkrachtdaling van 6 procent. Deze groep wordt door de PvdA minder hard getroffen, maar verliest ook daar 2 procent.
(Bron)

Geen opmerkingen: