dinsdag, oktober 28, 2003

Aantal nachtzwervers in Amsterdam toegenomen

AMSTERDAM - Het aantal daklozen dat 's nachts in Amsterdam over straat loopt (nachtzwervers) is voor het eerst sinds 1997 toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA), zo werd maandag bekend.
Nachtzwervers bestaan in het onderzoek uit twee groepen: zwervers die op straat slapen en daklozen die op straat rondlopen. De eerste groep is afgenomen van 41 in 2001 naar dertig in 2003. De tweede groep, de buitenlopers, nam toe van 83 in 2001 naar 142 dit jaar. Daardoor steeg voor het eerst sinds jaren het totale aantal nachtzwervers van gemiddeld 124 per nacht in 2001 naar gemiddeld 172 in 2003.
Het onderzoek werd verricht door studenten van de universiteit die drie weken lang 's nachts de zwervers telden. Dat deden zij in de binnenstad, het Oosterpark, het Sarphatipark, het Vondelpark en station Zuid/WTC. De oorzaak van de toename is niet onderzocht. Driekwart van de nachtzwervers is volgens het onderzoek verslaafd aan harddrugs.
De UvA houdt sinds 1995 om de twee jaar de groep nachtzwervers bij. Daar is mee begonnen omdat daarvoor verschillende, onbetrouwbare cijfers werden gebruikt om beleid op vast te stellen.
(Bron)

Geen opmerkingen: