donderdag, oktober 30, 2003

Bijna helft bedrijven niet beveiligd tegen virussen

RIJSWIJK - Nederlandse bedrijven scoren bedroevend slecht in computerbeveiliging. Bijna de helft (43 procent) is niet beveiligd tegen aanvallen van nieuwe virussen. Dat is donderdag gebleken uit onderzoek van McAfee, producent van beveiligingssoftware.
Het bedrijf ondervroeg in augustus, vlak na de aanvallen van de virussen Blaster en Sobig.F, tweehonderd IT-beveiligers van bedrijven uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden en het Groot-Brittannië.
Iets meer dan een kwart van de ondervraagde ondernemingen bleek geen enkele maatregel tegen virussen te hebben genomen. Van de Nederlandse bedrijven is dat aandeel beduidend hoger: 43 procent. Daarmee staat Nederland in het onderzoek op de eerste plaats, Groot-Brittannië volgt met 42 procent onbeveiligde bedrijven. Duitsland doet het met maar 12 procent het best.
In juli en augustus veroorzaakten verscheidene virussen miljoenenschades. Een woordvoerder van McAfee stelt dat Nederlandse bedrijven wel veel doen aan het bestrijden van computerdreigingen. "Maar er wordt pas iets gedaan als de dreiging er al is. In landen als Duitsland is de beveiliging veel meer gericht op preventie. Dat past beter bij deze tijd." In totaal deden 65 grote Nederlandse bedrijven mee aan de enquête.
Eenvijfde van de ondervraagde Nederlandse ondernemingen doet niets tegen ongewenste e-mail. Britse bedrijven zijn volgens het onderzoek het slechtst beveiligd tegen spam, 40 procent heeft geen filter tegen deze ongewenste e-mail.
(Bron)

Geen opmerkingen: