Gerucht over 'smiley-bende' houdt politie bezig
ROTTERDAM - Een hardnekkig gerucht over een bende Marokkanen die meisjes benadert met de keuze tussen een groepsverkrachting of een "eeuwige glimlach", houdt politiekorpsen in heel Nederland bezig. De meisjes die kiezen voor de zogenoemde 'smiley' krijgen twee messneden in de mondhoeken. De jongens strooien zout in de wonden om een eeuwig litteken te veroorzaken, zo gaat het verhaal.
"Er is niets van waar", zeggen meerdere politiewoordvoerders. In de regio Rotterdam circuleert het gerucht sinds vorige week, maakte een woordvoerder woensdag bekend. Het verhaal verspreidt zich op scholen, via sms en via twee verschillende kettingmailtjes. De politie in de regio Haaglanden meldde bijna drie weken geleden dat angst onder scholieren en ouders volkomen onterecht is. "Het is een gerucht."
Halverwege september dook het verhaal voor het eerst op in Nederland, in Leiden, in de regio Roosendaal en in Zaltbommel. In een steeg achter het politiebureau in Roosendaal was een jong stel door een aantal jongeren belaagd. De jongen zou in elkaar zijn geslagen en het meisje kreeg de keuze voorgelegd. Na verontruste telefoontjes van ouders zocht de politie tevergeefs naar de slachtoffers.
Peter Burger onderzoekt voor de Universiteit van Leiden de fenomenen stadslegenden en moderne folklore. Volgens de docent journalistiek is het gerucht inmiddels ook opgedoken in Utrecht, Groningen en Enschede.
De originele versie van het verhaal van de eeuwige glimlach is ruim zestig jaar oud en komt uit het Schotse Glasgow, zegt de onderzoeker. In Londen werd het verhaal in verband gebracht met de aanhang van de voetbalclub Chelsea die supporters van de tegenstander zou bewerken.
In 1990 is het verhaal het Kanaal overgestoken en is er de keus voor verkrachting aan toegevoegd. Via Franstalig België in 1999 is het begin dit jaar tijdens de rellen in het Antwerpse Borgerhout overgewaaid. Op dat moment zijn de racistische varianten ontstaan. Vlamingen waarschuwden elkaar voor een groep Marokkanen, Marokkaanse vrouwen verspreidden het verhaal over een groep gewelddadige Vlamingen.
"Het ziet er erg vertrouwwekkend uit", zegt Burger over de laatst opgedoken kettingmail die is ondertekend door een medewerkster van de directie asiel- en migratiezaken van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De vrouw heeft met mailtje per ongeluk met haar elektronische handtekening eronder doorgestuurd, laat ze desgevraagd weten.
[Kan zo iemand een tijdje afgesloten worden van mailmogelijkheden?]
De politie Midden- en West-Brabant verwacht dat het gerucht nog wel even zal rondwaren. De politie heeft de identiteit van de verzender van de kettingmail niet kunnen achterhalen. Volgende week wordt het onderzoek afgesloten.
Burger vermoedt dat het gruwelijke verhaal door publiciteit snel zal verdwijnen. Hij sluit niet uit dat het in nieuwe vormen terugkeert. Vanwege de "onzinnig sadistische" aard ervan, gelooft Burger niet dat het gerucht mensen op ideeën brengt. "Zoals blijkt wekt het alleen de interesse van grappenmakers en leugenaars."
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten