zaterdag, november 01, 2003

Wellink wist van inflatie door euro

DEN HAAG - De president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, heeft spijt dat hij niet vooraf heeft gemeld dat de prijzen zouden stijgen als gevolg van de euro. Wellink wist dat dat wel zou gebeuren, maar Gerrit Zalm, minister van Financiën, veegde destijds elke suggestie van stijgende prijzen van tafel. Wellink voelde zich niet zeker genoeg van zijn zaak en besloot de schatting van de verwachte euroflatie 'naar beneden af te ronden'.
'We hebben het niet goed gedaan', erkende Wellink donderdag op een bijeenkomst van het Genootschap van Hoofdredacteuren in Den Haag. Een studie van De Nederlandsche Bank schatte destijds de euroflatie tussen de 0,2 en 0,7 procent. Officieel meldde Wellink steeds dat de prijzen maximaal met 0,25 procent zouden stijgen.
Een woordvoerder van Gerrit Zalm voelt zich niet aangesproken door het mea culpa van Wellink. 'De DNB-studie van destijds was niet overtuigend. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam met lagere schattingen. Ook uit de enquêtes van de Consumentenbond bleek niet dat de prijzen zouden stijgen.' Achteraf berekende het CBS de euroflatie op ongeveer 0,4 procent.
Wellink beschreef in Den Haag het 'enorme communicatieprobleem' voor hem, toen de gemiddelde burger een veel hogere inflatie meende waar te nemen dan er daadwerkelijk was. 'We hadden een jaar voor de euro moeten melden dat de prijzen zouden stijgen. Dan was de onrust minder groot geweest', stelt de bankpresident nu.
(Bron)

Waar kunnen de declaraties heen?

Geen opmerkingen: