maandag, oktober 13, 2003

'Condooms beschermen niet tegen aids'

LONDEN - Diverse rooms-katholieke kerkleiders houden hun gelovigen voor dat condooms niet beschermen tegen de verspreiding van aids. Dat blijkt uit een documentaire van het BBC-televisieprogramma Panorama, dat zondag wordt uitgezonden.
Kerkelijke vertegenwoordigers beweren in het programma dat het HIV-virus, dat kan aids veroorzaken, zo klein is dat het door een condoom kan dringen. " Het aids-virus is grofweg 450 keer kleiner dan de zaadcel", aldus kardinaal Alfonso Lopez Trujillo, hoofd van de pauselijke raad voor het gezin. "En de zaadcel kan al gemakkelijk door het net dringen dat wordt gevormd door het condoom."
Een woordvoerster van de Wereldgezondheidsorganisatie verwierp die bewering tegenover BBC News Online als gevaarlijk. "Er zoveel bewijs dat laat zien dat condooms geen seksueel overdraagbare infecties als HIV doorlaten. Iedereen die iets anders zegt, heeft het gewoon bij het verkeerde eind."
Als een van de weinige kerkleiders in de wereld zei bisschop Muskens van Breda in 1999 dat de aids-epidemie in Afrika vraagt om het uitdelen van condooms. Hij legde zich later echter neer bij een verklaring van de Nederlandse bisschoppen waarin condoomgebruik wordt afgewezen.
(Bron)

Als de zaadcel al makkelijk door het condoom heen kan - wat is dan het bezwaar van de kerk tegen het gebruik ervan?
En wanneer gaan dit soort opmerkingen vallen onder misdaden tegen de menselijkheid?

Geen opmerkingen: