vrijdag, oktober 17, 2003

TT 108 Cohen: probleemjongeren heropvoeden

AMSTERDAM Burgemeester Cohen wil jongeren die overlast geven het liefst laten heropvoeden in internaten als Glen Mills en Den Engh. Normale straffen werken niet, meent Cohen. Een bedreiging voor zijn plan vormen de bezuinigingen: de internaten krijgen minder geld.
Cohen reageert daarmee op incidenten in de wijk Osdorp waarbij jongeren agenten met de dood bedreigden en aanvielen. Als het aan Cohen en politiecommissaris Van Riessen ligt, krijgen de jongens zware straffen.
Amsterdam telt zo'n 1500, merendeels Marokkaanse jongeren die stelselmatig misdrijven plegen en geweld gebruiken.

Hoe effectief zijn die instellingen? Is dat bekend? En die subsidies: tis maar net waar je je geld aan wilt besteden. Als er 1500 stukkies tuig rondbanjeren, zou ik geneigd zijn te zeggen: sluit ze maar op, probeer ze te hervormen en hou ze anders maar vast. Dat lijkt me een investering waard.
Ze verpesten het voor mensen in hun buurt, ze verpesten het voor andere jongeren, ze verpesten het voor andere Marokkanen. En ze zijn wat mij betreft al veel te vaak veel te ver gegaan - denk aan de verstoringen van dodenherdenkingen, en aan de laatste 'stunt' met de agentenpoppen aan stroppen in lantaarns.
(Volkskrantartikel)

Geen opmerkingen: