woensdag, april 28, 2004

'Alleen nog fatsoenlijk varkensvlees in schappen'

AMSTERDAM / DEN HAAG - Als het aan de Stichting Varkens in Nood en D66 ligt, zullen supermarkten binnenkort alleen nog vlees verkopen dat voldoet aan 'fatsoenlijke normen voor dierenwelzijn'. De komende dagen trekken zij met de campagne 'Prijs het dier' langs supermarkten in Amsterdam, Leeuwarden en Groningen.
Het doel van de campagne is steun te krijgen voor de Prijs het dier-petitie. Daarmee willen de stichting en D66 er bij de supermarkten op aandringen een convenant te sluiten om alleen nog vlees in de koelingen te leggen, dat aan de normen voldoet. Supermarkten bieden nu ook diervriendelijk geproduceerd vlees.
In de praktijk blijken consumenten echter vaak voor de goedkopere varkenslapjes te kiezen. Met het convenant moet daar volgens Varkens in Nood en D66-Tweede-Kamerlid Van der Ham een eind aan komen.
"Dieronvriendelijk geproduceerd vlees uit binnen- én buitenland komt op deze manier nergens meer in de schappen. De consument hoeft niet meer te vergelijken, maar maakt altijd de goede keuze."
(Bron)

Laat het vlees maar dezelfde weg gaan als de eieren: in de winkel kun je alleen nog maar scharreleieren kopen. Nu zegt dat etiket weinig, want tussen het welzijn van een scharrelkip opgesloten in een volle schuur en een kip die naar buiten kan als ze dat wil en die wat meer ruimte heeft, zit nogal een verschil. Maar legbatterij-eieren kun je als consument niet meer kopen. Doe dat ook maar zo voor vlees.
En regel dan ook even dat de eiergebruikende industrie overgaat op scharreleieren.

Geen opmerkingen: