dinsdag, april 27, 2004

Staat grootste winnaar Staatsloterij

DEN HAAG - De Nederlandse staat is de grootste winnaar van de Staatsloterij. De overheid kreeg vorig jaar ongeveer 107 miljoen euro overgemaakt tegen 82,2 miljoen euro een jaar eerder. Door de hogere overdracht daalde de uitkering aan prijzengeld. Dat maakte de Nederlandse Staatsloterij dinsdag bekend.
De Nederlandse Staatsloterij zag de omzet vorig jaar met 1,4 procent stijgen naar bijna 700 miljoen euro. De verkopen van de traditionele staatsloten daalden fractioneel. De groei kwam van het product Dayzers waarin 18 procent meer werd omgezet. Gelet op de stagnatie van de economische ontwikkeling stemt deze toename het bedrijf tot tevredenheid.
Over 2004 is het bedrijf optimistisch, want het verwacht een omzetstijging. Ook de staat mag blij zijn, want het percentage van de afdracht stijgt naar 19,5 procent van de omzet. "Voor het prijzengeld heeft dat weinig effect, want we keren minimaal 60 procent van de omzet uit", zei directeur H. Smits in een toelichting. Het concern claimt met die 60 procent de grootste prijzenpot van het land te hebben.
Het loterijbedrijf had vorig jaar flinke kosten. Die stegen van 145 miljoen euro in 2002 naar bijna 152 miljoen in 2003. Een experiment met een loterijvariant per sms mislukte omdat de overheid het verbood. Dit avontuur kostte de onderneming 9 miljoen euro.
Om in de toekomst hogere afdrachten aan de staat te betalen en ook minimaal 60 procent van de omzet als prijzengeld uit te keren, moet de Nederlandse Staatsloterij snijden in de kosten. "We gaan minder geld uitgeven aan marketing", zei Smits. "Het komende jaar gaan we alle uitgaven nog eens goed tegen het licht houden."
(Bron)

Had u hier een gokje op durven wagen?

Geen opmerkingen: