woensdag, april 28, 2004

Kamer wil steviger aanpak loverboys

DEN HAAG - Zwaardere straffen, een registratie van de achtergronden en onderzoek naar de omvang van het probleem. Met die suggesties voor de aanpak van zogeheten loverboys kwam de Tweede Kamer woensdag tijdens een debat. Minister Donner (Justitie) ziet geen heil in de maatregelen, omdat het probleem van de loverboys al wordt aangepakt, zij het als onderdeel van een groter probleem.
Met name PvdA, VVD en GroenLinks willen apart aandacht voor het verschijnsel loverboys. Die kunnen volgens hen gewoon hun gang gaan zonder dat politie of justitie er wat tegen kan ondernemen, omdat de slachtoffers vaak geen aangifte doen.
Volgens Donner vormen de loverboys geen apart probleem. Zij onderscheiden zich alleen door de methode waarmee ze minderjarige meisjes en soms ook jongens de prostitutie inlokken. Ze doen dat door hun slachtoffers te verleiden en hen vervolgens tot betaalde seks te dwingen. Dat "in de prostitutie brengen van minderjarigen" is al verboden en wordt inmiddels hard aangepakt, aldus de bewindsman.
De registratie van dit delict bestaat ook al, zij het dus niet uitgesplitst voor loverboys. Uit deze cijfers blijkt dat er in 2002 zestien zaken waren van in prostitutie brengen van minderjarigen, in 2003 waren dat er 28. Volgens Donner geven die cijfers aan dat er in 2003 ten hoogste 28 loverboys zijn gestraft maar kunnen dat er dus ook minder zijn geweest, omdat niet zeker is dat alle 28 volgens de methode van de loverboys hebben gewerkt.
Deze cijfers geven overigens geen compleet beeld, omdat maar weinig slachtoffers aangifte doen. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt ergens tussen de duizend en 1500.
De bewindsman zei erder dat er de laatste tijd een verschuiving van het probleem plaatsvindt van exclusief binnen naar ook buiten de Randstad, en van overwegend Marokkaanse en Antilliaanse daders naar loverboys van Nederlandse origine.
(Bron)

Geen opmerkingen: