woensdag, april 28, 2004

'Stel opruiing tegen rechtsstaat strafbaar'

DEN HAAG - Opruiing tegen de democratische rechtsstaat moet strafbaar worden. Dat stelt CDA-fractievoorzitter Verhagen woensdag voor in een interview in Trouw. Verhagen reageert daarmee op de mogelijke juridische beperkingen om bijvoorbeeld op te treden tegen imams die oproepen tot het doden van homo's.
Vorige week kondigde premier Balkenende al aan dat wellicht wetswijziging nodig is om daar iets aan te doen. Aanleiding is de commotie die is ontstaan over teksten in een boek dat onder meer via een moskee in Amsterdam is te krijgen. Daarin staan volgens Balkenende "walgelijke teksten''. Verhagen zegt niets te zien in een verbod op dit boek.
De CDA-politicus ziet meer in de mogelijkheid om groeperingen grondwettelijke vrijheden te ontnemen als zij daar misbruik van maken. Dat wil hij niet overlaten aan de politiek. Daarvoor zou Nederland net als Duitsland een Constitutioneel Hof moeten hebben. Verhagen heeft Donner gevraagd om te kijken of dat in Nederland ook mogelijk is.
(Bron)

Je maakt mij niet wijs dat de huidige wetten geen mogelijkheden bieden om teksten zoals in dat boek aan te pakken. En wat is er opruiend aan die teksten? Aanzetten tot haat, ja. Maar opruien tegen de rechtsstaat?
Daarnaast: anti-opruiingswetten blijken vaak gebruikt te worden om critici de mond te snoeren - dus daar ben ik tegen.

Geen opmerkingen: