donderdag, juni 24, 2004

Belagers Verdonkeremanen weer vast

AMSTERDAM - De twee vrouwen die vorige week minister Verdonkeremanen voor Vreemdelingenzaken met ketchup besmeurden, hebben zich woensdag vrijwillig bij de Amsterdamse rechtbank gemeld voor de behandeling van hun strafzaak.De zaak werd uiteindelijk tot 23 juli aangehouden, maar politierechter Krol bepaalde dat de vrouwen, die hun identiteit nog steeds niet willen prijsgeven, tien dagen in voorlopige hechtenis moeten blijven.
[Op grond waarvan dan? Is ketchup gooien een misdrijf?]
De ketchup-affaire werd niet behandeld, omdat officier van justitie Biemond tijdens de zitting nog met nieuwe documenten kwam en zei drie getuigen te willen horen. De officier, die normaal fraudezaken doet bij de afdeling zware criminaliteit,
[Pardon??]
had gevraagd de twee vrouwen zo nodig de hele maand te kunnen vasthouden. In die tijd zou justitie verder onderzoek naar hun achtergronden kunnen doen.
Niet alleen de Haagse politiek neemt het ketchup-incident hoog op. Ook justitie vindt de zaak bijzonder ernstig. De afdeling terrorismebestrijding van de AIVD houdt zich met de vrouwen bezig.
[Pardon?]
Biemond wilde dan ook niet weten van een ludieke actie. Hij noemde het spuiten van ketchup staatsgevaarlijk, omdat de actie gericht was tegen 'personen die de staat belichamen'.
[Dus ketchup gooien is net zoiets als samenzweren tegen de staat? De ketchupgooisters zijn net zo gevaarlijk als de islamitische aanslagplanners?]
Volgens de officier van justitie, die steeds in contact stond met hoofdofficier van justitie De Wit, hebben de vrouwen gepoogd een politicus buiten de rechtsorde om te beïnvloeden. Daarmee is het democratisch rechtstelsel aangetast, aldus de officier.
Hij plaatste het ketchup-spuiten in dezelfde categorie als het versturen van kogelbrieven en het inrijden met een auto op VVD-voorman Van Aartsen.
[Gooien met ketchup is dus een moordpoging? Wat weet Biemond van ketchup dat ik niet weet?]
Biemond: 'Deze kwalijke tendens moet worden gestopt. Wij willen als norm stellen: je blijft met je handen van politici af.'
[En daartoe vervallen de rechten van burgers, de rechten die politici eerder vastgesteld hebben? Politici zijn gelijker dan burgers?]
Eerder op de dag had de raadkamer van de rechtbank het Openbaar Ministerie in het gelijk gesteld tegen het besluit van de rechter-commissaris de vrouwen met een anonieme dagvaarding in vrijheid te stellen. De raadkamer gelastte de arrestatie van de vrouwen in 'verband met de veiligheid van de staat en het gevaar voor personen'. Bij dit besluit stelde de raadkamer ook dat de actie had geleid tot grote gevoelens van onveiligheid in de samenleving.
[Huh?]
Ook was er grote angst ontstaan bij het slachtoffer, minister Verdonkeremanen. In de aangifte had de bewindsvrouw aangegeven dat de ketchup 'een hevig onaangename lichamelijke gewaarwording' teweeggebracht had. Eerst was ze bang geweest dat het een bijtende stof was.
[Ik kan me goed voorstellen dat Verdonkeremanen erg geschrokken was - maar ja, ik schrik vaak erg van haar, kan ik haar ook aangeven?]
Advocaat Marq Wijngaarden, een van de verdedigers van de verdachten, noemde deze uitspraak 'baarlijke nonsens'. Volgens hem was het oordeel van de raadkamer meer gebaseerd op de politiek dan op het strafrecht. Hij onderstreepte 'de lichtheid' van het strafbare feit waarvan de vrouwen worden verdacht.
De reactie erop noemde hij buiten proporties. Wijngaarden zei het schokkend te vinden dat een ludieke actie tegen het regeringsbeleid als staatsgevaarlijk werd betiteld. Op basis van soortgelijke acties in het verleden, voor de moord op Pim Fortuyn, konden de actievoersters rekenen op een geldboete van rond de vijfhonderd euro. Daarom verzette hij zich tegen voorlopige hechtenis.
Tegenover politierechter Krol beriep een van de vrouwen zich op het zwijgrecht. De andere zei eventueel bereid te zijn sommige vragen te beantwoorden. De politierechter hekelde deze proceshouding. De vrouwen hebben eerdere contacten gehad met de politie na een actie bij het grenshospitium bij Schiphol. Daarvoor zijn ze niet veroordeeld.
(Bron)

Geen opmerkingen: