vrijdag, juni 25, 2004

College van Utrecht op randje van afgrond

UTRECHT - Het Utrechtse college hangt aan een zijden draadje. Mede-collegepartij Leefbaar Utrecht diende een motie van afkeuring in tegen VVD-wethouder J. van Zanen, die door precies de helft van de Utrechtse gemeenteraad werd gesteund. Dat gebeurde tijdens een vergadering die 's middags begon en diep in de nacht eindigde.
De wethouder heeft volgens Leefbaar en GroenLinks problemen bij Reinigings- en Haven Dienst RHD niet goed aangepakt. Er was sprake van misstanden als illegale handel door een aantal medewerkers, die daartoe in de verleiding waren gekomen door slechte interne procedures. Dat bleek in een extern onderzoek.
Van Zanen gaf wel fouten toe, maar ging daar wat Leefbaar betreft niet ver genoeg in. De partij weigerde de motie van afkeuring in te trekken, ook toen burgemeester Brouwer erop wees dat het college dat zou opvatten als een afkeuring van het hele collegebeleid.
Van Zanen, tevens voorzitter van de landelijke VVD, zei niet te kunnen leven met de motie. Hij reageerde teleurgesteld op de afkeuring van vooral Leefbaar Utrecht. Volgens VVD-fractievoorzitter Zijlstra is de vertrouwensband tussen de twee collegepartijen ernstig verstoord.
Donderdag wordt de raadsstemming overgedaan. De VVD denkt dat het college dan zal vallen.
(Bron)

Geen opmerkingen: