vrijdag, juni 25, 2004

Vrachtwagen ramt winkelpand in Kerkrade

KERKRADE - In de Meuserstraat in Kerkrade is vrijdag een vrachtwagen een pand binnengereden. Woordvoerders van de politie, brandweer en medische hulpdiensten zeiden op een persconferentie dat de chauffeur van de vrachtwagen is omgekomen. Zij vermoeden dat de overige twee passagiers het ongeval evenmin hebben overleefd. Daarnaast vrezen zij voor het leven van twee personen in de winkel. De twee bewoners van het appartement boven de supermarkt zijn volgens de politie ongedeerd.
De brandweer heeft het sein brand meester gegeven bij de brand die vrijdag ontstond nadat de vrachtwagen het winkelpand inreed. Dat maakte een woordvoerder van de brandweer aan het einde van de vrijdagmiddag bekend.
De vrachtwagen heeft een Duits kenteken, maar de politie en brandweer konden niet zeggen of de inzittenden Duits zijn. Volgens de woordvoerders reed de vrachtwagen met nog onbekende snelheid vanaf de vrij steile Haanraderweg. Getuigen zeggen dat de chauffeur de deur en raam open had gedaan en naar buiten riep dat de remmen kapot waren.
De vrachtwagen vloog recht op de winkel af en doorboorde de pui. De wagen met een totale lengte van 16 meter is voor tweederde het pand ingereden. De schade die de vrachtwagen aanrichtte veroorzaakte direct kortsluiting, waardoor brand ontstond.
Burgemeester J. Som noemde het voorval "geweldig triest. Nu de brand geblust is, moet eerst het puin worden geruimd, vervolgens wordt het gebouw gestut en daarna kunnen pas de hulpdiensten naar binnen".
De brandweer is bij het begin van de brand even in de winkel geweest, maar moest weer naar buiten vanwege de hitte en het instortingsgevaar. Inmiddels is er assistentie van vijf Belgische brandweerwagens.
Op het moment dat de vrachtwagen zich door de pui boorde, stortte het dak van het winkelpand op de cabine van de wagen. De vrachtwagen bevatte geen lading.
Op verzoek van de brandweer proberen medewerkers van het energiebedrijf Essent de gastoevoer af te sluiten in de wijk waar het ongeluk is gebeurd. Dat maakte een woordvoerder van Essent bekend. De brandweer vreest voor explosiegevaar in de panden die nog in brand staan.
De kans bestaat dat hierdoor een groot gebied in Kerkrade zonder gas komt te zitten. Medewerkers van Essent proberen een zogenaamde t-splitsing van de gasleiding in de buurt van het winkelpand af te sluiten zodat zo weinig mogelijk huishoudens hinder ondervinden van de afsluiting.
Volgens een ooggetuige, die in de winkel was toen de vrachtwagen tegen het pand aan botste, bevonden zich op dat moment acht mensen in de winkel. Daarvan zouden vijf personen naar buiten zijn gekomen, onder wie de cassière van de winkel.
Omwonenden en ooggetuigen worden opgevangen in een politiekazerne in de buurt. De Raad van Transportveiligheid stelt een verkennend onderzoek in naar het ongeval.
(Bron)

Geen opmerkingen: