woensdag, juni 23, 2004

Rokers tien jaar eerder dood dan niet-rokers

LONDEN - Mensen die roken sterven gemiddeld tien jaar eerder dan mensen die niet roken. Dat blijkt uit een studie die zaterdag in het British Medical Journal verschijnt. Een aantal resultaten is alvast bekendgemaakt.
Het onderzoek is opmerkelijk vanwege zijn lange duur. Professor Richard Doll begin in 1951 het onderzoek naar de gevolgen van roken. Hij stuurde vervolgens om de paar jaar vragenlijsten naar zijn proefpersonen, een groep van bijna 35.000 Britse doktoren.
Het onderzoek leverde al snel resultaat op. Doll wist definitief een verband tussen roken en vroegtijdig overlijden vast te stellen. Voor deze ontdekking werd hij in de adelstand verheven. Nu de antwoorden op de laatste vragenlijst uit 2001 zijn binnengekomen en verwerkt, kan het team van Doll, zelf inmiddels 90 jaar, een aantal conclusies trekken.
Rokers lopen een twee keer zo groot risico als niet-rokers om voor hun 70e te overlijden, aldus Doll. Bovendien lijken de vorderingen die op medisch gebied zijn gemaakt alleen te gelden voor niet-rokers. Hun levensverwachting is de laatste vijftig jaar gestegen, terwijl die van rokers ongeveer gelijk zijn gebleven.
Mensen die al van jongs af aan roken en hun verslaving niet opgeven, lopen veel risico. De helft tot tweederde van hen sterft uiteindelijk aan de gevolgen van roken. Een kwart van deze standvastige rokers komt zelfs al tussen hun 35e en 69e te overlijden.
Doll heeft ook nog goed nieuws. Rokers die net zijn begonnen maar al snel weer stoppen, hebben niet zo veel te vrezen.
(Bron)

Geen opmerkingen: