Ziekenhuizen maken instrumenten niet goed schoon
DEN HAAG - Ziekenhuizen maken de instrumenten waarmee artsen kleine (kijk-) operaties in bijvoorbeeld slokdarmen of magen verrichten niet goed schoon. Het komt zelfs voor dat men de scoop alleen afveegt met een doekje met wat alcohol en soms vindt helemaal geen desinfectie plaats.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar het desinfecteren van deze zogeheten scopen. Als dit niet zorgvuldig gebeurt, lopen patiënten risico's op besmettingen.
Het desinfecteren van scopen gebeurt soms nog met de hand, stelt de inspectie. Terwijl dit met machines zou moeten, om besmettingsrisico's uit te sluiten. Bij de handmatige methode blijkt dat men zich onvoldoende houdt aan de vereiste inwerktijd van het desinfectiemiddel. In meer dan de helft van de ziekenhuizen is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor het proces.
In 2000 ontdekte de inspectie al veel tekortkomingen bij het desinfecteren van scopen. Sindsdien kreeg de inspectie geregeld meldingen dat ziekenhuizen hun patiënten moesten testen op besmettingen met HIV of hepatitis B, omdat zij waren blootgesteld aan scopen die niet goed gereinigd waren.
Zo werden patiënten die een blaasonderzoek hadden ondergaan in Groningen en Harderwijk teruggeroepen, omdat de apparatuur niet goed was gereinigd, werden mensen die een bronchoscopie voor longonderzoek ondergingen in Alkmaar opgeroepen terug te komen omdat ze misschien een besmetting op hadden gelopen.
In Bergen op Zoom werden 250 patiënten teruggeroepen omdat de endoscoop waarmee ze waren onderzocht met een wasmiddel, in plaats van een desinfecterend middel gereinigd was.
Inmiddels is de situatie op de afdelingen verbeterd, constateert de inspectie. Maar op andere afdelingen moet nog veel gebeuren. De inspectie eist dat alle ziekenhuizen binnen drie maanden aangeven hoe ze dat gaan aanpakken.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten