Tweevijfde stopt vakantiegeld in spaarpot
UTRECHT - Ruim tweevijfde van de huishoudens zet dit jaar het vakantiegeld op een spaarrekening. Dat is fors meer dan vorig jaar, toen nog 26 procent het extra inkomen in mei opzij zette. Lagere inkomens (tot 1000 euro netto per maand) gebruiken het geld vooral om openstaande rekeningen te betalen en uit de schulden te komen.
Dat blijkt uit de jaarlijkse vakantiegeldenquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), die woensdag is gepubliceerd. Voor het onderzoek zijn 1530 mensen begin juni ondervraagd. Dat is een stuk minder dan vorig jaar, toen het instituut nog 11.000 mensen had ondervraagd.
De uitkomsten zijn volgens het Nibud wel in lijn met de voorgaande onderzoeken. Daaruit bleek ook al dat mensen voorzichtiger zijn geworden met geld uitgeven en onzeker zijn over hun financiële toekomst. De laatste jaren wordt daardoor het extraatje in mei steeds minder gebruikt om op vakantie te gaan.
Dit jaar zei 51 procent het vakantiegeld te gebruiken om op reis te gaan, terwijl van dezelfde groep ondervraagden dat vorig jaar nog iets meer deed (53 procent). Van de lagere inkomens gaat nog geen kwart van het extra geld op vakantie. Van deze groep zei 43 procent te bezuinigen op de vakantie, tegen 39 procent in 2003.
Gemiddeld krijgt de Nederlander tussen de 2000 en 2500 euro bruto aan vakantiegeld en gaat hij anderhalf keer per jaar tenminste zes dagen erop uit. Ruim eenvijfde gaat twee keer per jaar en 17 procent viert helemaal geen vakantie.
Frankrijk is dit jaar het favoriete vakantieland en Spanje staat op nummer twee. Dat was vorig jaar andersom. Turkije is de derde populairste bestemming. Portugal, gastland van het Europees Kampioenschap voetbal, komt dit jaar niet in de toptien van vakantielanden voor. Vorige stond dit land nog op de zesde plaats.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten