woensdag, juni 23, 2004

'Kosten belastinginning verhalen op wanbetalers'

DEN HAAG - Minister Remkes van Binnenlandse Zaken overweegt de politiekosten van de inning van belastingschulden op woonwagenkampen en andere 'belastingvrijplaatsen' door te berekenen aan de bewoners. Remkes zei dat dinsdagavond in een overleg met de Tweede Kamer op een suggestie van LPF-Kamerlid Van As.
"Emotioneel en rationeel vindt de heer Van As mij aan zijn zijde", aldus Remkes. De bewindsman kondigde aan er binnenkort op terug te komen tijdens een Kamerdebat over het doorberekenen van een deel van de politiekosten bij grote evenementen, zoals voetbalwedstrijden.
De Kamer sprak dinsdag over een actieplan van Remkes en staatssecretaris Wijn van Financiën over het aanpakken van agressieve groepen belastingweigeraars, die vooral te vinden zijn in woonwagenkampen, in het prostitutiemilieu en dergelijke.
Uit onderzoek van Financiën is gebleken dat er in het verleden door de fiscus op grote schaal onwettige afspraken zijn gemaakt met dergelijke groepen. Die afspraken hielden bijvoorbeeld in dat woonwagenbewoners en andere wanbetalers slechts een laag tarief in rekening kregen gebracht of dat hun belastingschuld werd verrekend met hun bijstandsuitkering.
Wijn heeft een einde gemaakt aan dergelijke illegale afspraken. Bovendien zullen de belastingvrijplaatsen voortaan niet langer ongemoeid worden gelaten door de fiscus, ook niet als de bewoners met geweld dreigen. Zo nodig wordt daarbij de politie ingeschakeld.
Zo vond op de dag van het Kamerdebat nog een inval plaats op het beruchte woonwagenkamp Vinkenslag bij Maastricht. Volgens Remkes was dat overigens toeval.
De Kamer steunt in grote lijnen het beleid van Wijn en Remkes. Wel waarschuwden CDA en VVD dat er geen 'verstarring' mag optreden, waarbij de belastinginspecteurs geen enkele vrijheid meer hebben om individuele regelingen te treffen. Daarvan is volgens Wijn geen sprake.
Ook verzekerde Wijn de Kamer dat de belastingdienst alle belastingplichtigen over één kam scheert en dat ook ontduiking door het 'grootkapitaal' wordt aangepakt.
(Bron)

Geen opmerkingen: