maandag, juni 21, 2004

Tweede Kamer vindt inburgeringsplannen te vaag

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft minister Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken en Integratie maandag overstelpt met vragen over haar inburgeringsplannen voor oudkomers. Over het algemeen hebben de fracties er lof voor dat het kabinet de integratie van etnische minderheden wil bevorderen. De uitwerking van de zogeheten Contourennota hierover is echter op veel punten te vaag.
Dat bleek maandag tijdens het debat over het inburgeringsbeleid. Verdonkeremanen wil dat alle migranten een inburgeringsexamen gaan afleggen. Dat geldt ook voor de oudkomers, mensen die voor 1998 in Nederland kwamen wonen. Het gaat dan om honderdduizenden mensen.
De fracties willen weten tot welke leeftijd de oudkomers aan de burgerplicht moeten voldoen. Een adviescommissie vrijdag stelde die grens op vijftig jaar en langer indien men een uitkering heeft.
Om meer drang achter inburgering te zetten, wil Verdonkeremanen er sancties op zetten als mensen binnen vijf jaar niet slagen voor hun examen. De fracties willen weten hoe hoog de boete zou worden en hoe hoog de kosten voor de inburgeraar bedragen.
Voorafgaand aan het debat protesteerden tientallen mensen voor het gebouw van de Tweede Kamer tegen de inburgeringsplannen. De demonstranten waren vooral Turkse en Marokkaanse ouderen en docenten Nederlands als Tweede Taal (NT2).
Tijdens het debat werd een kwartier geschorst toen actievoerders in de hal van het gebouw lawaai maakten, omdat voor hen geen plaats was in de vergaderzaal. Het debat is daarop verplaatst naar de grote plenaire zaal.
De Nederlandse Bond voor Ouderen (Nisbo) vindt dat het karakter van de plannen de oudere migranten degradeert tot onwillige en slecht geïntegreerde Nederlanders die dwangmiddelen nodig hebben om te integreren. Actievoerders droegen witte T-shirts met de tekst "Stop de hetze". Twee weken geleden had de Nisbo al enkele duizenden protesthandtekeningen overhandigd aan het ministerie van Justitie.
De Nisbo vindt dat de verplichte inburgering niet mag gelden voor 50-plussers onder de migranten. Ze verwacht anders honderden rechtszaken tegen de regering te zullen voeren.
De Beroepsvereniging van docenten Nederlands als Tweede Taal (NT2) maakt zich zorgen over de gevolgen voor de opleidingen en de inburgeraars zelf. Verdonkeremanen wil de markt voor inburgeringsopleidingen vrijgeven en hoopt dat daardoor meer aanbod en concurrentie ontstaat. Nu hebben de Regionale Opleidingscentra (ROC) een centrale rol in de inburgeringscursussen.
De docenten NT2 hebben er weinig vertrouwen in en vrezen voor zeker 7000 banen bij de ROC's. De vereniging overhandigde maandag een petitie aan de Kamer.
Het debat is geschorst. Verdonkeremanen gaat maandagavond antwoorden.
(Bron)

Geen opmerkingen: