Februaristaking in Amsterdam herdacht
AMSTERDAM - Enkele duizenden mensen hebben vrijdag in Amsterdam de Februaristaking van 1941 herdacht. Zij hielden een defilé bij het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein en legden kransen neer. Burgemeester Cohen sprak de aanwezigen toe. Huub van der Lubbe, dichter en zanger van De Dijk, droeg enkele gedichten voor uit eigen werk.
Precies 64 jaar geleden legden duizenden werknemers uit Amsterdam en omgeving het werk neer uit protest tegen het optreden van de Duitse bezetters en hun Nederlandse handlangers ten opzichte van de joden. "Met gevaar voor eigen leven", zei Cohen vrijdag. "Nergens anders in Europa is er tijdens de Duitse bezetting sprake geweest van een staking als protest. Een daad die alleen mogelijk was omdat men kracht had. Kracht geboren uit eensgezindheid."
De burgemeester verwees daarmee ook naar de recente onrust in de samenleving. Het verleden moet volgens hem een les voor het heden zijn. "Voor het Nederland van nu, waar de tegenstellingen aan de oppervlakte komen en zich doen gelden. Maar laten we ons daardoor niet voor de gek houden. Alleen door eensgezindheid, alleen door de wil om met elkaar door te gaan en elkaar bij te staan, ontstaat de kracht die nodig is voor de vrije en verdraagzame samenleving waar wij allen voor staan."
De ambassadeur van Israël woonde de herdenking ook bij, evenals leerlingen van de joodse basisschool Rosj Pina, nadat ze even daarvoor een speciale kinderherdenking hadden gehouden in de Hollandsche Schouwburg. Op die plek werden tussen 1942 en 1943 duizenden joodse Amsterdammers verzameld voor deportatie.
De burgemeester bezocht even voor de herdenking vrijdagmiddag de FNV-bond Abvakabo in Amsterdam. Volgens hem stemt de totstandkoming van de Februaristaking ook voor de vakbonden tot nadenken. "Welke acties zijn nu nodig om solidariteit te waarborgen?" Hij riep hen op "schouder aan schouder" tegenstellingen het hoofd te bieden, intolerantie tegen te gaan en discriminatie te bestrijden.
In de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein was vrijdag een fototentoonstelling te zien van razzia's, gemaakt in 1941, op het Jonas Daniël Meijerplein.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten