donderdag, februari 24, 2005

'Malaria kan in Nederland terugkeren'

ROTTERDAM - Door de klimaatveranderingen neemt ook in Nederland de kans op terugkeer van infectieziektes als malaria en knokkelkoorts toe. Dat heeft infectiedeskundige J. Nouwen van het Erasmus MC in Rotterdam donderdag gezegd, in reactie op het deze week gepubliceerde milieurapport van de Verenigde Naties.
De VN waarschuwt in het rapport voor de toename van zowel nieuwe als voorheen bedwongen ziektes. Volgens Nouwen zouden parasieten en insecten die infectieziektes verspreiden door de temperatuurstijging in de toekomst ook in Nederland kunnen overleven. Daardoor kan zelfs malaria in de toekomst een bedreiging vormen voor de gezondheid van Nederlanders.
"Door de opwarming van de aarde wordt het leefgebied van de malariamug groter. Als de lucht in Nederland warm genoeg is, kunnen de gevaarlijke parasieten van de malariamug zich ook hier ontwikkelen en mensen infecteren."
Wetenschappers verschillen van mening over de termijn waarop voorheen bedwongen infectieziektes door de klimaatveranderingen in Nederland kunnen terugkeren. "Er zijn experts die denken dat het binnen twintig jaar al mogelijk is, anderen zijn van mening dat het hier dan wel heel erg warm moet worden", aldus Nouwen, die zich niet aan een voorspelling waagt.
Volgens de Rotterdamse wetenschapper zal een uitbraak van een epidemie niet tot een grote ramp leiden. Nederland is door de recente dreiging van onder meer de longziekte SARS en vogelgriep alert op de uitbraak van ziektes, denkt Nouwen. Door die dreigingen is de medische infrastructuur volgens de wetenschapper de afgelopen jaren verbeterd.
(Bron)

Geen opmerkingen: