donderdag, februari 24, 2005

'Verbod op homofeesten met onveilige seks'

DEN HAAG - Feesten waar homoseksuelen onveilige seks hebben moeten worden verboden. Bezoekers van deze zogeheten bareback-feesten lopen een te grote kans op een HIV-besmetting. Gemeentes moeten ook de promotie van deze feesten gaan verbieden.
Dat zegt J. van Wijngaarden in het boek Je lust of je leven dat donderdag verschijnt. Van Wijngaarden is inspecteur infectieziekten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, maar spreekt in het boek op persoonlijke titel. Hij is vanaf het begin van de aids-epidemie betrokken geweest bij de bestrijding. Het boek over de geschiedenis van aids-voorlichting is een uitgave van de Schorerstichting, instituut voor homoseksualiteit, gezondheid en welzijn. T. Dekkers schreef het boek in opdracht van de stichting.
Het oordeel van Van Wijngaarden om de bareback-feesten te verbieden, stuit op verzet. Andere deskundigen die in het boek aan het woord komen, vinden dat een verbod niets oplost. L. Wigersma, voormalig adviseur van de gezondheidsraad en oud-hoogleraar aids-zorg, pleit ervoor de bestaande adviezen te herzien. "Niet alleen maar zeggen: nee, doe dat niet. De boodschap zou kunnen zijn: barebacken (neuken zonder condoom) niet, maar klaarkomen in de mond kan wel."
F. Strijthagen, directeur van de Schorerstichting, meent eveneens dat een verbod van bareback-feesten te ver gaat. Hij pleit wel voor een directere en meer confronterende aanpak om onveilige seks aan te pakken. Voor zijn organisatie ziet hij daarin een belangrijke rol weggelegd.
"We zijn in het verleden wel eens te veel belangenbehartiger en te weinig preventiewerker geweest. We moeten de feiten onder ogen zien. Als mensen met HIV vaak onveilige seks hebben, is het onze taak ze daar op aan te spreken en ze te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor de gezondheid van anderen." Bovendien vindt hij dat de stichting homoseksuelen ervan moet doordringen dat het niet langer acceptabel is geen HIV-test te ondergaan.
HIV-voorlichters moeten meer de confrontatie opzoeken en niet bang zijn dat ze als moraalridders worden beschouwd, vindt Dekkers. De schrijver van het boek meent verder dat preventiewerkers te veel vrezen voor discriminatie en stigmatisering, terwijl daar door de homo-emancipatie in Nederland inmiddels weinig reden meer toe is.
Volgens de Schorerstichting vrijt slechts een heel klein deel, slecht 1 à 2 procent van de homoseksuelen bewust onveilig. Een precieze schatting in aantallen durft een woordvoerder niet te geven, omdat niet precies bekend is hoeveel homoseksuelen er in Nederland zijn. "Dit fenomeen krijg je nu eenmaal niet geheel scherp in beeld."
De SGP heeft de ministers Donner (Justitie) en Hoogervorst (Volksgezondheid) schriftelijk vragen gesteld over bareback-feesten. De partij pleit voor een wettelijk verbod op de feesten. Gemeenten zouden volgens SGP-Kamerlid Van der Staaij op zijn minst moeten voorkomen dat de bareback-feesten in het openbaar worden gepromoot.
(Bron)

Geen opmerkingen: