donderdag, februari 24, 2005

Winst gehalveerd, NS toch tevreden

UTRECHT - De nettowinst van de Nederlandse Spoorwegen is het afgelopen jaar meer dan gehalveerd. Het resultaat kwam uit op 32 miljoen euro tegenover 81 miljoen euro in 2003. De winstdaling is geheel terug te voeren op een eenmalige last. "Het financieel herstel van de NS ligt op koers", concludeerde het bedrijf woensdag dan ook.
De NS heeft een vordering op de Belastingdienst voor minder geld in de boeken gezet. Die moest worden aangepast in verband met een wetswijziging. Zonder de last zou de nettowinst juist 40 miljoen euro zijn gestegen.
Het reizigersvervoer is in 2004 uit de rode cijfers gekomen. In 2003 stond er nog een negatief bedrijfsresultaat van 37 miljoen euro in de boeken, maar afgelopen jaar was dat 49 miljoen positief. Door tariefstijgingen, de verkoop van meer abonnementen en de succesvolle exploitatie van spoornetten in het buitenland namen de inkomsten 88 miljoen euro toe. De totale opbrengsten kwamen uit op 1,8 miljard.
Voor het eerst in drie jaar is het aantal reizigers het afgelopen jaar toegenomen. Het aantal kilometers dat passagiers aflegden, steeg 1,8 procent. De totale kosten van het reizigersvervoer bleven nagenoeg gelijk.
De stations brachten meer geld op. De opbrengsten namen toe van 474 miljoen tot 511 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bedroeg 80 miljoen euro (2003: 60 miljoen). De omzet van de horeca en winkels zat in de lift en de NS heeft verliesgevende onderdelen afgestoten. De bouwactiviteiten van dochter Strukton waren ook winstgevender.
De NS noemt 2004 een succesvol jaar. Niet alleen financieel ging het voor de wind, ook de kwaliteit van de dienstverlening en de tevredenheid van de klanten stegen. Ongeveer 86 procent van de treinen reed op tijd, een verbetering van bijna 3 procentpunten.
De NS spreekt van een uitdaging om deze stijgende lijn door te trekken. Spoorbeheerder ProRail verricht juist de komende jaren veel noodzakelijk onderhoud en vernieuwingen aan het spoor.
(Bron)

Geen opmerkingen: