donderdag, februari 24, 2005

NDP bereidt zich voor op voortzetting 'revolutie' in Suriname

PARAMARIBO - Het is vrijdag 25 jaar geleden dat onder leiding van Desi Bouterse een groep van zestien onderofficieren van het Surinaamse leger de gekozen regering in een staatsgreep afzette.
De Groep van Zestien kwam feitelijk op voor het oprichten van een vakbond, maar doopte de coup om tot de start van het tijdperk van 'revolutie' om het volk betere toekomstperspectieven te bieden. De 'revolutie' duurde tot november 1987, toen na moeizaam overleg met de oude politieke partijen weer verkiezingen werden gehouden. De kiezers wezen de 'revolutie' resoluut af.
De vroegere coupleider Bouterse, die nu voorzitter is van de in 1987 opgerichte Nationale Democratische Partij (NDP), is erop uit opnieuw 'revolutie' te voeren als zijn partij bij de verkiezingen van mei dit jaar de overwinning behaalt. In de eerste periode na 1980 zou veel vooruitgang zijn geboekt met de vier vernieuwingen: de sociale, economische, educatieve en politieke orde. De NDP hunkert ernaar de draad weer op te pakken.
Volgens Bouterse hoeft de NDP eigenlijk geen verkiezingscampagne te voeren. De kiezers moeten hun blikken maar richten op de 'revo' en eerlijk vaststellen dat er toen een heleboel van de grond is getild.
Het proces rond de 'zwarte bladzijde in de geschiedenis', de moord op vijftien prominente tegenstanders in december 1982 zal geen sta-in-de-weg zijn voor verkiezingswinst van de NDP, zei de voormalige legerleider woensdag (plaatselijke tijd) op een persconferentie in Paramaribo.
"Dat is het paradepaardje van mijn tegenstanders", aldus Bouterse. Suriname zal ook niet 'geïsoleerd' worden met een regering waarvan de NDP deel uitmaakt. Over de veroordeling wegens betrokkenheid bij cocaïnehandel die hij van de Nederlandse rechter kreeg, sprak Bouterse niet.
De NDP hoopt na de aanstaande verkiezingen te kunnen rekenen op de vereiste tweederde meerderheid van 34 zetels in het parlement, zodat presidentskandidaat Bouterse het roer in handen krijgt en de voortzetting van de 'revolutie' kan leiden. De partij heeft zelfs al kandidaten gesteld voor het vice-presidentschap en het voorzitterschap van het parlement.
Het gaat om Rabin Parmessar als vice-presidentskandidaat. Hij was enkele jaren directeur van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo en vertrok na een corruptieschandaal naar Nederland. De positie van parlementsvoorzitter ziet de NDP graag bekleed door Jenny Geerlings-Simons, die momenteel leider van haar fractie in de nationale assemblee is.
Vijfentwintig jaar revolutie wordt in de nacht van donderdag op vrijdag in Paramaribo herdacht met het leggen van kransen bij het 'Monument van de Revolutie', de restanten van het hoofdpolitiebureau dat in 1980 bij de coup in brand werd geschoten. Bouterse zal bij de kranslegging een toespraak houden. Zaterdag organiseert de NDP een 'mega-vergadering' in haar partijcentrum.
(Bron)

Geen opmerkingen: