zaterdag, februari 26, 2005

Minima met kind hebben nauwelijks geld voor extra's

DEN HAAG - Gezinnen met kinderen die alleen een bijstandsuitkering hebben, kunnen nauwelijks rondkomen. Dergelijke huishoudens hebben erg weinig geld beschikbaar voor niet-noodzakelijke uitgaven, zoals huisdieren of cadeaus. Minima met drie schoolgaande kinderen komen elke maand zelfs geld tekort.
Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het rapport wordt volgende week gepresenteerd, zei een woordvoerster zaterdag.
Ook als er geen grote schulden of afbetalingsregelingen zijn, houden de minima weinig geld over. Het Nibud heeft onderzocht hoeveel geld er nog resteert na aftrek van alle noodzakelijk onkosten, zoals huur, telefoon en dagelijkse maaltijden. Een gezin met één kind heeft nog 73 euro over, voor huishoudens met twee kinderen is dat 18 euro. Gezinnen met drie schoolgaande kinderen komen maandelijks 55 euro tekort.
Het Nibud is er in het onderzoek vanuit gegaan dat de minima gebruikmaken van alle beschikbare overheidsbijdragen. Het gaat dan bijvoorbeeld om huursubsidie en de kinderbijslag. In Nederland moeten ongeveer 111.000 huishoudens met kinderen het doen met een uitkering.
Uit eerder onderzoek van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) kwam al naar voren dat het merendeel van de Nederlandse gezinnen met een inkomen vanaf modaal tot twee keer modaal moet snoeien in hun uitgaven om rond te kunnen komen. Zo geven ze minder geld uit aan onder meer kleding en vakanties.
(Bron)

Geen opmerkingen: