vrijdag, februari 25, 2005

'Staatsgevaarlijke' Turkse godsdienstleraar opgepakt

DEN HAAG/ROTTERDAM/BRUSSEL - De politie heeft donderdagmiddag in Rotterdam een Turkse godsdienstleraar opgepakt die volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een gevaar voor de nationale veiligheid kan vormen. De man verbleef bovendien illegaal in Nederland. Dat heeft minister Verdonkermanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) bevestigd vanuit Brussel, waar zij overlegde met haar Europese collega's.
De man is overgebracht naar de vreemdelingenbewaring om te worden uitgezet. Volgens Verdonkeremanen opereerde hij vanuit de Iskender Pasa Camii-moskee aan de Insulindestraat in Rotterdam. Hij richtte zich in zijn werk op Turkse jongeren. "Hij verkondigde een orthodoxe, antiwesterse en antidemocratische vorm van de islam", aldus de minister.
Op basis van een ambtsbericht van de AIVD is de man ook tot ongewenst vreemdeling verklaard. Verdonkeremanen wilde niet ingaan op de vraag of de man alleen opereerde of dat hij deel uitmaakte van een netwerk.
Dinsdag meldde de VVD-bewindsrouwe [sic] al dat ze drie radicale imams van de Al Fourkaan-moskee in Eindhoven het land wil uitzetten, omdat ze een gevaar vormen voor de openbare orde en nationale veiligheid. In overleg met minister Remkes (Binnenlandse Zaken) had ze besloten de verblijfsvergunning van twee imams in te trekken en de aanvraag voor verlenging van de vergunning van de derde af te wijzen.
De drie imams hebben aangekondigd bezwaar aan te tekenen tegen hun dreigende uitzetting. Volgens hun advocaat, mr. M. Wijngaarden, heeft de AIVD de bewering dat de imams een gevaar vormen voor de openbare orde verzonnen.
Het bestuur van de Iskender Pasa Camii-moskee heeft niets gemerkt van een antiwesterse of antidemocratische houding van de man. "Hij was vrijwilliger. Hij hielp ons met computerwerk. We zouden hem hebben aangegeven als hij niet het goede voor de samenleving zou hebben gedaan", reageerde bestuursvoorzitter I. Kandemir van de moskee.
Kandemir vroeg zich ook af waarom het nodig was met tien medewerkers van opsporingsdiensten de man in de moskee vast te nemen. "Dat had ook buiten de deur gekund, toen hij aan kwam lopen", zei Kandemir. Volgens hem is justitie slordig te werk gegaan. Opnieuw is op die manier opnieuw het imago van de moslim en de islam als geheel aangetast.
(Bron)

Geen opmerkingen: