zaterdag, februari 26, 2005

Uitwisseling AIVD-informatie onderzocht

UTRECHT - Een werkgroep gaat bekijken hoe informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) beter kan worden uitgewisseld met burgemeesters. Dat hebben de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) zaterdag in Utrecht afgesproken met de korpsbeheerders.
De gezamenlijke werkgroep moet op korte termijn nadere afspraken maken over de vraag welke informatie op welk moment moet worden gedeeld, zei Remkes. De korpsbeheerders hadden de ministers uitgenodigd om te praten over de problemen die zij ook als burgemeester ervaren bij de bestrijding van terrorisme.
De burgemeesters Cohen (Amsterdam), Leers (Maastricht) en Deetman (Den Haag) maakten zich recent boos toen bleek dat bepaalde AIVD-informatie wel binnen hun politiekorps bekend was, maar dat zij niet mochten worden geïnformeerd. De werkgroep zal bestaan uit burgemeesters en vertegenwoordigers van de AIVD, het Openbaar Ministerie, de Raad van Hoofdcommissarissen en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie.
Burgemeesters moeten volgens Remkes aangeven aan welke informatie ze in hun verschillende rollen behoefte hebben. Als beheerder van het politiekorps zijn ze verantwoordelijk voor de veiligheid van de politiemensen, als burgemeester hebben ze te maken met de openbare orde en veiligheid. Remkes wees er wel op dat gegevens over AIVD-operaties in principe geheim zijn. Voorzitter Cohen van het korpsbeheerdersberaad noemde de werkgroep een "uitstekend idee".
De korpsbeheerders hadden eerder ook hun zorgen geuit over de verhoogde druk op de politie sinds de moord op cineast Theo van Gogh begin november. Vooral de beveiliging van objecten en personen zorgt voor extra belasting. Remkes heeft tijdens het beraad toegezegd ongeveer 13 miljoen euro uit te trekken om de politie te versterken. Het grootste deel van dat bedrag had het kabinet al toegezegd, de rest is extra.
Ook de regionale inlichtingendiensten worden versterkt. Bovendien zal de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), die er 250 arbeidsplaatsen bijkrijgt, na de uitbreiding ook bijstand kunnen verlenen aan lokale bestuurders, zei Remkes.
De werkgroep gaat ook bekijken in hoeverre andere gemeentebesturen hun voordeel kunnen doen met de manier waarop steden als Amsterdam en Rotterdam radicalisme en terrorisme bestrijden. Het is volgens de minister een illusie te denken dat terreur alleen door het Rijk kan worden aangepakt. Het lokale bestuur heeft via bijvoorbeeld wijkagenten, onderwijsinstellingen en woningcorporaties veel meer zicht op wat er plaatselijk gebeurt, aldus Remkes.
(Bron)

Geen opmerkingen: