Duizendste executie in VS op stapel
WASHINGTON - Deze week staan in de Verenigde Staten drie executies gepland. Als die doorgaan, dan is Robin Lovitt de duizendste veroordeelde die ter dood is gebracht, sinds de doodstraf in 1976 weer werd ingevoerd. Lovitt kreeg de straf voor moord.
Toch veroordelen steeds minder jury's in de VS iemand ter dood.
Minder executies worden voltrokken en steeds vaker is er sprake van uitstel. Vorige maand wees een peiling uit dat 64 procent van de Amerikanen voorstander is van de doodstraf. Dat was tien jaar geleden nog 80 procent.
In 1793 stelt de staat Pennsylvania verschillende gradaties in van moord, waardoor niet alle moorden meer tot executies leiden.
Het betreft een compromis tussen voor- en tegenstanders. Een halve eeuw later schaft Michigan als eerste staat de doodstraf af, behalve voor hoogverraad. In 1890 volgt de eerste executie op de elektrische stoel. Een recordaantal van 199 executies wordt voltrokken in 1935. Als in 1967 een man in Colorado in een gaskamer wordt gedood, komt er een officieus moratorium. Vijf jaar later volgt een officiƫle stop, omdat de doodstraf onmenselijk en wreed zou zijn.
Maar in 1976 oordeelt het Hooggerechtshof uiteindelijk dat executies toch zijn toegestaan. Gary Gilmore uit Utah is een jaar later de eerste. Dat jaar voert Oklahoma de dodelijke gifinjectie in. In 1999 zijn 98 mensen ter dood gebracht, tegen 59 in 2004.
Texas 'deed' in totaal de meeste, met 355, gevolgd door Virginia (94) en Oklahoma (79).
Tegenwoordig is de doodstraf mogelijk in 38 Amerikaanse staten.
Tegenstanders schermen ermee dat terdoodveroordeelden soms voor, soms na de executie, onschuldig bleken.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten