woensdag, november 30, 2005

Belgische politie arresteert terreurverdachten

BRUSSEL - De Belgische politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag huiszoekingen verricht in Brussel, Antwerpen, Charleroi en Tongeren. De politie zocht naar bewijzen dat mensen geronseld worden voor terreurdaden in Irak. De politieactie houdt verband met een zelfmoordaanslag door een Belgische vrouw enkele weken geleden in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven.
In totaal 250 politiemensen hebben op veertien plaatsen huiszoekingen verricht, zo is woensdag gezegd tijdens een persconferentie. Daarbij zijn veertien mensen gearresteerd. Het gaat om zeven Belgen, drie Marokkanen, twee Tunesiƫrs en twee Belgen van Tunesische origine.
Negen verdachten zitten nog vast en moeten voor de onderzoeksrechter verschijnen. Ze worden beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie. De overige vijf zijn na een kort verhoor weer op vrije voeten gesteld.
De politie heeft vooral gezocht bij vrienden en kennissen van de vrouw. De huiszoekingen verliepen zonder incidenten. Justitie is al vier maanden met het onderzoek bezig en zegt met de actie een terroristische organisatie te hebben opgerold. Er is een aantal documenten in beslag genomen. Er zijn geen explosieven aangetroffen.
De identiteit van de vrouw is nog altijd niet bekend. Het zou gaan om een Belgische die zich tot de islam had bekeerd na het huwelijk met een tot Belg genaturaliseerde Marokkaan. Die zou de aanslag georganiseerd hebben. Hij is in Irak doodgeschoten door Amerikanen.
(Bron)

Geen opmerkingen: