vrijdag, december 02, 2005

Mogelijk meer bevingen door hoogste wolkenkrabber

TAIPEI - Er moet snel onderzoek komen in en vooral onder de Taiwanese hoofdstad Taipei naar de hoogste wolkenkrabber ter wereld die daar mogelijk voor extra bevingen van de aarde zorgt. Dit stelde vrijdag de Taiwanese geoloog Lin Cheng van de Taiwanese denktank de Academia Sinica.
Lin vindt het vreemd dat de relatief rustige aarde onder de hoofdstad Taipei sinds de bouw van de enorme wolkenkrabber van 508 meter hoog, de 'Taipei 101', vaker en heviger schudt. Twee voor de streek ongebruikelijk sterke aardschokken met krachten van 3,8 en 3,2 op de schaal van Richter vonden in respectievelijk oktober 2004 en maart 2005 plaats pal onder het bouwwerk.
Maar over het algemeen is de seismologische activiteit onder Taipei toegenomen volgens Lin. Dat kan toeval zijn, maar het is beter onderzoek te gaan doen of het gevaarte van 700.000 ton er iets mee te maken heeft.
De bouw van het rijzige pand begon in 1997 en het heeft 1,35 miljard euro gekost. Het zal zelf weinig last hebben van de seismologische oprispingen. Volgens de ontwerpers en bouwers kan het tegen onwaarschijnlijk zware stoten, zoals aardbevingen heviger dan de kracht 7 op de schaal van Richter en windsnelheden van meer dan 60 meter per seconde.
(Bron)

Geen opmerkingen: