woensdag, november 30, 2005

Voorlopig geen heffing op MP3-speler

DEN HAAG - Er komt voorlopig geen kopieerheffing op MP3-spelers en videorecorders met een harde schijf. Minister Donner (Justitie) zei woensdag in de Tweede Kamer er op te vertrouwen dat de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) hiertoe niet binnenkort zal besluiten.
Daarover was verontrusting ontstaan nadat er binnen de SONT, waar belanghebbenden aan tafel zitten, een compromis leek te zijn bereikt over een heffing die kan oplopen tot 25 euro per apparaat.
Minister Donner én de Tweede Kamer denken dat het niet zinvol is om per land een vergoeding voor musici in te voeren, omdat de apparaten makkelijk via internet in een land kunnen worden aangeschaft waar zo'n heffing niet bestaat. Volgens Donner zit ook SONT op de lijn om eerst te wachten op een voorstel van de Europese Commissie.
Daarmee stelde hij de linkse oppositie en D66 niet helemaal gerust. "Geen besluit van de SONT om te heffen is niet hetzelfde als een besluit om niet te heffen", aldus Van der Laan (D66).
Nadeel van een heffing op apparaten is dat niet betaald wordt naarmate muziek en dergelijke worden gekopieerd. De Tweede Kamer en Donner zien het dan ook niet als het juiste middel om de auteursrechten te vergoeden. De industrie zou zelf meer maatregelen kunnen treffen om illegaal kopiëren tegen te gaan en te laten betalen voor de muziek.
Donner wil niet nu al aan de SONT opleggen dat er nooit een heffing op apparaten mag komen. De Kamer én de regering hebben zelf besloten dat de belanghebbenden er zelf moeten zien uit te komen.
Pas als deze zelfregulering niet goed werkt is er volgens Donner reden om te "corrigeren.". Dat moet blijken uit een besluit, maar dat is er dus niet, aldus Donner.
(Bron)

Geen opmerkingen: