dinsdag, november 29, 2005

Injectienaalden te kort voor steeds dikkere billen

LONDEN - Artsen ontekken steeds meer negatieve gevolgen van overgewicht. Een onderzoek in een ziekenhuis in Ierland heeft uitgewezen dat veel patiënten te weinig medicijnen toegediend krijgen, omdat injectienaalden te kort zijn om door het vet op de achterwerken door te dringen tot de bilspieren. Vooral bij vrouwen is het probleem acuut. Maar liefs 92 procent van de vrouwelijke patiënten bleek te dik te zijn voor de gebruikte injectienaald en kreeg niet de juiste hoeveelheid medicijnen.
Mannen die een prik kregen, hadden meer geluk. In 56 procent van de gevallen bereikte de stof de spier. De onderzoekers konden het medicijn in het lichaam 'volgen' door een klein luchtbelletje aan de injectie toe te voegen. De luchtbel kon worden gevolgd met een CT-scan.
Veel medicijnen, zoals vaccins, pijnstillers en middelen tegen kanker worden ingespoten in de spieren als de patiënt niet in staat is om de middelen door te slikken. Ook kunnen grotere doseringen worden toegediend. De billen worden gekozen, aangezien daar relatief weinig grote bloedvaten, zenuwen of botten zitten.
(Bron)

Geen opmerkingen: