zaterdag, december 03, 2005

Meer Nederlandse bekeerlingen radicaliseren

DEN HAAG - Niet alleen allochtone moslimjongeren, maar ook steeds meer Nederlanders die zich tot de islam hebben bekeerd, maken een individueel radicaliseringsproces door. De politie krijgt daarover veel meldingen binnen. Dat blijkt uit de derde voortgangsrapportage over terrorismebestrijding die vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Ook worden in kringen van radicale moslims "opvallend veel" informele islamitische huwelijken gesloten. Daardoor komen ook jonge vrouwen in de sfeer van extremisme terecht. Het gaat om een soort huiskamerhuwelijken, zoals die ook te zien zijn geweest bij het vermeende terreurnetwerk De Hofstadgroep. Ouders en andere familieleden zijn vaak niet op de hoogte van de ceremoniën, die eigen voorschriften en rituelen kennen.
De informele huwelijken legitimeren de seksuele omgang met elkaar, maar de relaties duren vaak niet lang. De gang van zaken is te vergelijken met praktijken zoals die zich voordoen bij loverboys, jongemannen die een relatie aanknopen met jonge meisjes en vrouwen om die vervolgens tot prostitutie te dwingen.
Onder de nieuw geworven extremisten bevinden zich steeds meer hoger opgeleiden. Die trend is ook zichtbaar in het buitenland. De ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) beschikken niet over informatie waaruit blijkt dat in het hoger onderwijs in ons land sprake is van geregisseerde radicaliseringsprocessen. Wel is er aanleiding om extra alert te zijn op dergelijke processen in het onderwijs.
Ook premier Balkenende zei na afloop van de wekelijkse ministerraad dat alertheid geboden is in het onderwijs, maar ook rond de informele huwelijken. "Een huwelijk is een mooi iets. Maar als het gepaard gaat met motieven die niets met liefde te maken hebben, dan is er wel gevaar voor de Nederlandse samenleving. Dat is goed om onder ogen te zien", zei hij.
Nederland kent nog altijd een "substantieel" dreigingsniveau. Dat betekent dat de kans alleszins reëel is dat zich hier een terroristische aanslag zal voordoen.
(Bron)

Ik begrijp een ding niet. Die meiden trouwen en komen daardoor onder extremistische invloeden, volgens dit bericht. Dat suggereert dat ze voor hun huwelijk niet 'onder invloed' zijn. Waarom zouden ze dan trouwen? Het lijkt mij dat die invloedssfeer er eerst is, en dan pas de trouwerij.
Hoe zit het met andere geloven, is daar ook een 'fundamentalisering' aan de gang? Oftewel: is dit iets strikt islamitisch, of is het een algemenere tendens?
(Okee, ik ken hier geen voorbeelden van aanslagen of iets dergelijks vanuit pakweg gereformeerd of katholiek motief - maar de beelden van de funda-gristelijke sites in Amerika, met - effectieve - oproepen om abortusartsen te vermoorden, doemen wel op. Geweld is niet voorbehouden aan islamitische gelovigen.)

Geen opmerkingen: