'Afghanistan-missie zonder Nederland problematisch'
DEN HAAG - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft maandag na een onderhoud met premier Balkenende in Den Haag de hoop uitgesproken dat het Nederlandse parlement deze week "de juiste beslissing neemt" over het sturen van troepen naar Afghanistan.
Zonder de Nederlandse deelname "zullen problemen ontstaan" en wordt de missie "niet zo succesvol als we zouden willen", zei Annan tegen de pers.
Het nieuwe Afghanistan van na het talibanregime is "een succesverhaal dat nog niet klaar is". Om het succes uit te bouwen heeft het land de hulp van de internationale gemeenschap nodig.
Dat hield de Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Abdullah, Nederlandse Tweede Kamerleden maandag voor. Abdullah en de Afghaanse minister van Defensie, generaal Abdul Rahim Wardak, waren de eerste gasten tijdens een marathonhoorzitting van de Kamer over het kabinetsplan om 1200 militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan te sturen.
"We willen geen last zijn voor de internationale gemeenschap. We willen op eigen benen staan", zei Wardak. "We willen een land worden dat tolerant is en waar democratie en vrijheid hoog in het vaandel staan. Op een dag zullen we allemaal trots zijn op wat we samen hebben bereikt."
De minister van Defensie zei verder dat de situatie in Uruzgan niet zo slecht is als vaak wordt beweerd. Sinds vorig jaar juni zouden er zeven aanvallen met raketwerpers zijn geweest, maar die zouden geen doel hebben getroffen. De vijand is volgens Wardak niet erg sterk in Uruzgan, maar de Afghaanse regering heeft tot nog toe gefaald om het gebied echt onder controle te brengen. Dat gaat volgens Wardak veranderen, als er binnenkort in Uruzgan een tweede bataljon van het Afghaanse nationale leger (ANA) bijkomt.
De risico's voor de Nederlanders zullen dan niet erg groot zijn, hield Wardak de Kamerleden voor. Het Afghaanse leger zal voornamelijk de patrouilles doen in Uruzgan en de Nederlandse militairen zullen vooral het Afghaanse leger trainen en opleiden. Althans, in de visie van Wardak.
De NAVO-aanwezigheid in Uruzgan zal vertienvoudigen. Dat en de Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen zullen de talibanterroristen afschrikken, meent Wardak. De risico's voor de Nederlandse militairen zullen dan ook niet erg groot zijn, schatte hij. Doelend op Nederland zei hij: "Iemand moet bereid zijn een beetje risico te lopen en als er dan iets gebeurt ook bereid zijn toch door te gaan. Dan zal er een drastische verbetering zijn."
Abdullah zei dat de Talibanterroristen vanuit buurland Pakistan acties uitvoeren in Afghanistan. Delen van de Pakistaanse veiligheidsdienst ISI zijn nog steeds betrokken bij acties in Afghanistan, beweerde Abdullah. Ten tijde van het Talibanregime in Afghanistan werkten taliban, Al Qaida en ISI nauw samen, aldus Abdullah.
Hij zei verder dat Afghanistan nu een moratorium kent op de doodstraf. De doodstraf mag volgens de grondwet worden uitgevoerd, maar dat gebeurt niet. Hij verzekerde de Nederlandse Kamerleden ook dat de Nederlandse ambassadeur gevangenen mag volgen die de Nederlanders aan de Afghaanse autoriteiten overdragen.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten