vrijdag, maart 16, 2007

'Awacs vliegen niet te laag over chemiecomplex'

DEN HAAG - De Awacs-radarvliegtuigen van de NAVO vliegen niet vaker dan voorheen en ook niet te laag over het terrein bij Sittard-Geleen, waar de chemiecomplexen DSM en Sabic zijn gevestigd.
Er is volgens staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) dan ook geen aanleiding om een vliegverbod in te stellen boven het zogeten Chemelotterrein. De bewindsman schrijft dat vrijdag aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de PvdA'ers Pauline Smeets en Frans Timmermans, die nu inmiddels zelf staatssecretaris is.
Zij vroegen zich af of de zorgen van burgemeester Sjraar Cox van de gemeente Sittard-Geleen over te laag vliegende Awacs-toestellen terecht waren. Die sprak van een potentieel onveilige situatie door de Awacs, die de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen naderen.
Maar Van der Knaap deelt de ongerustheid van de burgemeester en de burgers niet. De verkeersleiding van Maastricht Aachen Airport heeft volgens hem geen overtredingen gemeld van de afspraak dat vliegtuigen boven het complex niet lager dan 450 meter vliegen. De toestellen blijven hier zelfs 100 meter boven deze minimale vlieghoogte, aldus Van der Knaap.
Ook vliegen er niet meer toestellen over het Chemelotterrein. In december 2006 waren er geen naderingen en in januari 2007 waren het 27. Dat is volgens de staatssecretaris minder dan het jaar ervoor. In december 2005 ging het om veertig naderingen en in januari 2006 waren het er 109. Volgens de bewindsman is het onvermijdelijk dat de Awacs deze aanvliegroute gebruiken.
(Bron)

Geen opmerkingen: