donderdag, maart 15, 2007

Politie Eindhoven waarschuwt voor GHB-toedieners

EINDHOVEN - De politie gaat komend weekeinde in het Eindhovense uitgaanscentrum Stratumseind flyers uitdelen waarin ze waarschuwt voor de synthetische drug GHB. Steeds vaker krijgt de politie meldingen van mensen die onwel zijn geworden nadat onbekenden de drug in hun drankje hadden gedaan.
Dat gebeurt de laatste tijd twee tot drie keer per weekeinde, zegt politieman Ton Beliën donderdag.
In Stratumseind gaan elk weekeinde ongeveer 19.000 jongeren stappen. Beliën is onder meer verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in dit gebied. "Hier komen voornamelijk jongeren tot een jaar of 23. Ze zitten zelf in de experimenteerfase als het gaat om drugs. Maar nu zijn er een stel idiote kwallen die GHB ongezien in je drankje stoppen met alle gevolgen van dien", aldus Beliën.
GHB staat voor gamma-hydroxy-butyraat, een vloeibaar middel dat afkomstig is uit de geneeskunde. Het wordt gebruikt als narcosemiddel. Mensen die GHB binnenkrijgen, worden vaak misselijk en gedesoriënteerd.
Als ze niet op tijd medische zorg krijgen, kunnen ze in coma raken, met het risico op dodelijke afloop. De partydrug heeft als bijnaam rapedrug (verkrachtingsdrug).
Vrouwen raken zo versuft dat ze een willoos slachtoffer worden van aanranders en verkrachters. Volgens Beliën zijn er nog geen meldingen van verkrachting bij de politie binnengekomen. De toedieners gaan willekeurig te werk alleen maar om te zien wat het effect van GHB is, zegt hij.
Op de flyers die de politie en verslavingszorginstelling Novadic-Kentron komend weekeinde gaan uitdelen staat dat het uitgaanspubliek glazen niet onbeheerd moet achterlaten. Ook adviseert de politie geen drankjes aan te nemen van volkomen onbekenden en raadt ze het horecapersoneel aan halfvolle onbeheerde glazen meteen te legen.
(Bron)

Geen opmerkingen: