donderdag, maart 15, 2007

Connexxiontop levert deel bonus in om busdebacle

HILVERSUM - De buscrisis in Noord-Brabant heeft geleid tot lagere bonussen voor de directietop van Connexxion. "We hebben imagoschade geleden en daarvoor zijn wij verantwoordelijk", verklaarde Peter Kortenhorst, voorzitter van de raad van bestuur van het openbaarvervoerbedrijf woensdag tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor in Hilversum.
Kortenhorst kreeg vorig jaar een kortetermijnbeloning van 83.000 euro. In 2005 was dat nog 116.000 euro. Rob van Holten, de vicevoorzitter van de raad van bestuur van Connexxion, zag zijn kortetermijnbonus dalen van 100.000 naar 74.000 euro.
De inkomens van Kortenhorst en Van Holten zijn opgebouwd uit een reeks componenten. Het netto-inkomen van Kortenhorst bedroeg vorig jaar 443.000 euro tegen 448.000 euro in 2005. Van Holten zag zijn netto-inkomen ook iets dalen, van 405.000 euro naar 397.000 euro.
Kortenhorst stelde dat de directietop zelf heeft voorgesteld om een gedeelte van de bonus in te leveren. "Als dit soort dingen zó fout gaan, moet je iets doen", zei de Connexxion-topman. Hij maakte duidelijk dat het ook een gebaar was naar het eigen personeel en naar de buitenwereld. "Een professionele onderneming had zo niet moeten handelen."
Vorig jaar ging het helemaal mis toen Connexxion meedeed in de aanbestedingsprocedure voor het openbaar vervoer in Noord-Brabant.
De provincie koos voor het bod van Connexxion, dat veel lager lag dan dat van de concurrentie. Connexxion trok dat bod weer in omdat het een fout had gemaakt in de berekening. De provincie nam daarmee geen genoegen en hield Connexxion aan het oorspronkelijke bod.
Daarop ontstond een patstelling. Brabantse buschauffeurs staakten enkele dagen en voerden actie bij het hoofdkantoor van Connexxion uit onvrede over de ontstane situatie. Uiteindelijk bereikten de busbedrijven een uniek compromis. Connexxion trok zich formeel terug en de concessies werden gegund aan BBA/Veolia (West-Brabant) en Arriva (Noordoost-Brabant).
Peter Kortenhorst vindt dat het provinciebestuur veel te verwijten valt. Hij stelde dat Connexxion de provincie al vorig jaar zomer informeerde over de fout in de bieding. "Toen was al duidelijk dat we niet zouden gaan rijden op basis van dat bod", aldus Kortenhorst. "Ze hebben ons er toch aan gehouden en dus willens en wetens een risico gelopen. Van een politiek orgaan vind ik dat bezopen."
(Bron)

Geen opmerkingen: