vrijdag, maart 16, 2007

'Internet terug naar de tekentafel'

AMSTERDAM - Onderzoekers van Stanford University willen internet opnieuw ontwerpen. Volgens de wetenschappers kunnen de huidige tekortkomingen van internet niet simpel worden opgelost met wat updates en willen daarom het hele internet terug op de tekentafel hebben.
Professor Nick McKeown vraagt zich af hoe internet er over vijftien jaar uit zal zien. "Het antwoord op die vraag is simpel. Wij moeten over vijftien jaar kunnen zeggen dat wij exact datgene gecreƫerd hebben, wat wij nodig hebben."
De onderzoekers zullen hun plannen voor een veiliger en applicatievriendelijker internet op 21 maart, tijdens een bijeenkomst op Stanford, presenteren. Een overzicht van de plannen is echter al te vinden op de website van de universiteit.
Daarin wordt duidelijk dat het onderzoek rust op vijf pijlers: netwerkarchitectuur, applicaties, fysieke lagen, beveiliging en economisch beleid. Door met een schone lei te beginnen willen de onderzoekers een sneller en veiliger internet ontwikkelen dat nieuwe technologie beter kan ondersteunen.
Het onderzoek kan rekenen op brede steun uit de IT-sector. Zo hebben Deutsche Telekom, Cisco Systems en NEC zich al financieel verbonden aan het project.
(Bron)

Geen opmerkingen: