donderdag, maart 15, 2007

CPB voorspelt lagere economische groei

DEN HAAG - Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de verwachte economische groei voor dit jaar naar beneden bijgesteld. Aanvankelijk ging het CPB nog uit van een groei van 3 procent, in de meest actuele cijfers is dat 2,75 procent, zo meldden ingewijden donderdag.
De groeiraming is van belang voor de voorjaarsnota waar minister Wouter Bos (Financiƫn) momenteel aan werkt. Volgende week begint hij afzonderlijke gesprekken met alle ministers over hun financiƫle wensen en mogelijke mee- en tegenvallers.
Tijdens de kabinetsformatie bleek dat er voor het nieuwe kabinet meer tegenvallers dreigen dan de ruim 800 miljoen euro waarvoor de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie al dekking moesten zoeken.
Uit de overzichten van mee- en tegenvallers die de departementen deze week moeten inleveren bij Bos moet blijken hoe de begroting er werkelijk voor staat.
De Rabobank toonde zich donderdag optimistischer dan het CPB over de Nederlandse economie. De bank voorspelt een groei van 3,25 procent. Ze rekent erop dat de particuliere consumptie en de bedrijfsinvesteringen flink zullen stijgen.
Ook voor 2008 is de bank optimistisch gestemd. Ze waarschuwt wel dat hoge loonstijgingen roet in het eten kunnen gooien. Ook de ontwikkeling op de Amerikaanse huizenmarkt vormt een risico.
(Bron)

Geen opmerkingen: