donderdag, maart 15, 2007

Canadezen eisen meer respect voor zeehondenjacht

DEN HAAG - Gehuld in traditionele jaagdracht van zeehondenvel stonden drie zeehondenjagers uit Canada donderdag in Den Haag oog in oog met dierenrechtenactivisten.
De jagers vinden dat hun Europese tegenstanders geen enkel benul hebben van de Canadese traditie van de zeehondenjacht, zo meldde een woordvoerder.
"Wij hebben jaren gespaard om vandaag onze stem te laten horen, het is moeilijk opboksen tegen de miljoenenlobby van de Europese dierenorganisaties", aldus een woordvoerder.
De Canadezen demonstreren tegen het importverbod op zeehondenproducten dat Nederland wil instellen.
Donderdagmiddag bieden zij een petitie aan in de Tweede Kamer om aan te geven dat dit verbod in strijd is met eerdere toezeggingen van Nederland voor steun aan de inheemse bevolking.
Een postzak met handtekeningen tegen de jacht werd eerder bezorgd bij de Canadese ambassade in Den Haag. Delegaties van de stichting Bont voor Dieren, de Zeehondencrèche Pieterburen en SP-Kamerlid Krista van Velzen waren hierbij aanwezig.
De stichting wil druk op Canada uitoefenen om de jacht te beëindigen. Bont voor Dieren zegt de afgelopen jaren veel handtekeningen tegen de jacht te hebben verzameld. De jagers waren ook aanwezig bij de ambassade.
Een aantal demonstranten toonde zijn vreugde over het verbod op de import van zeehondenproducten. De Raad van State brengt binnenkort advies uit over een wetsvoorstel van de PvdA en de VVD.
België en Kroatië kennen al een dergelijk verbod. Andere Europese landen zijn ermee bezig.
Het commerciële jachtseizoen begint eind deze maand in het oosten van Canada. De afgelopen jaren mochten 325 duizend dieren worden gedood. Het quotum voor dit jaar wordt aan het einde van de maand bekendgemaakt.
Een woordvoerder van de ambassade stelt dat het aantal dit jaar waarschijnlijk wordt verlaagd.
Het is donderdag de Internationale Actiedag tegen de Zeehondenjacht. In de hele wereld vinden acties plaats.
(Bron)

Een zeehond doodmaken omdat je 'm zelf opeet en/of de vacht zelf gebruikt, daar heb ik toch wat minder moeite mee dan met het grootschalig afmaken van beesten om vachten te verkopen aan handelaars.

Geen opmerkingen: