zaterdag, maart 17, 2007

'Scholen besteden geen aandacht aan seks'

AMSTERDAM - Twee op de drie basisscholen besteden geen of nauwelijks aandacht aan seksuele voorlichting. Scholen die dat wel doen, doen dat alleen in de groepen 7 en 8.
Dat staat in een inventarisatie van de GGD in opdracht van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ), waarover het Algemeen Dagblad zaterdag schrijft.
De GGD bekeek de situatie op zestienhonderd scholen. Het NIGZ noemt het aantal scholen dat seksuele voorlichting geeft zorgwekkend laag.
"Onvoldoende kennis op jonge leeftijd over relaties en seksualiteit verhoogt de kans op negatieve seksuele ervaringen en verwarring rondom lichamelijke veranderingen in de puberteit", zegt seksuologe Sanderijn van der Doef van het NIGZ in de krant.
In het midden van Nederland zegt zestig procent van de scholen aandacht te besteden aan seksuele ontwikkeling. In Groningen ligt dat percentage op twintig. Veertig procent van alle scholen zegt er alleen over te praten als kinderen er naar vragen. Het NIGZ stelt dat leerkrachten en ouders zich generen. "Ze hebben de onterechte angst dat het geven van voorlichting kinderen tot seksueel gedrag aanzet."
Maandag begint de Week van de Lentekriebels. Tweehonderd basisscholen besteden dan in de groepen 1 tot en met 8 aandacht aan seksualiteit. De week wordt georganiseerd door de scholen, het NIGZ en de GGD.
(Bron)

Geen opmerkingen: