dinsdag, maart 13, 2007

Politie houdt toezicht in Ondiep

UTRECHT - De politie gaat dinsdagavond toezicht houden in de Utrechtse wijk Ondiep om te voorkomen dat er ongeregeldheden ontstaan, zoals maandagavond. "We willen geen risico nemen", stelt een woordvoerster van de gemeente.
Hoeveel politie er aanwezig zal zijn is onduidelijk. De zegsvrouwe spreekt echter tegen dat het zou gaan om een "forse politiemacht". Ook is er niet bij voorbaat sprake van inzet van de mobiele eenheid.
Burgemeester Brouwer-Korf van Utrecht gaat waarschijnlijk in de loop van dinsdagmiddag een bezoek brengen aan de wijk. De burgemeester wil van de bewoners horen wat hen dwarszit en trekt daarom rond 15.30 uur de wijk in.
Rond 17.00 uur is er een besloten bewonersbijeenkomst, met aansluitend een persgesprek. De gemeente hoopt dat het bezoek van de burgemeester de spanning in de wijk wegneemt en nieuwe rellen voorkomt.
Maandagavond braken in de wijk relletjes uit. Aanleiding daarvoor was de dood van een buurtbewoner zondagavond. De man werd doodgeschoten door een politieagent die zich bedreigd voelde.
(Bron)

Aanhoudingen bij onrust in Utrechtse wijk

AMSTERDAM - De politie heeft maandagavond twee aanhoudingen verricht in verband met ongeregeldheden in de Utrechtse wijk Ondiep. Een agent raakte lichtgewond toen stenen door de ruiten van de politieauto werden gegooid.
In een reactie zei een woordvoerder van de gemeente dat er maatregelen zullen volgen op de ongeregeldheden van maandagavond.
Burgemeester Annie Brouwer heeft de inwoners tegen 23.00 uur via de regionale media toegesproken. Na middernacht werd het volgens de politie rustiger in de wijk.Zondagavond schoot een motoragent in de wijk een man dood nadat hij en een collega met een mes werden bedreigd. Dit vormde de aanleiding voor de onrust in de wijk.
De politie en de gemeente hebben maandag geprobeerd contact met bewoners in de wijk te leggen en de rust te bewaren. Toch verzamelden zich aan het begin van de avond een grote groep jongeren, stelt de politie. Een groot deel daarvan zou niet in Ondiep wonen.
De jongeren liepen met stenen rond en stichtten diverse brandjes, onder meer in een bureau Halt en een auto, zegt de politie. De brandweer bluste alle brandjes, maar één brandweerauto raakte beschadigd door een steen. Ook richtte de groep zich tegen de politie, waarbij een agent gewond raakte.
De burgemeester zei maandagavond de emoties te begrijpen maar de ongeregeldheden te betreuren. Ze benadrukte dat de politie-inzet er vooral op gericht is de bewoners in de wijk te beschermen en de rust te herstellen.
Politie en gemeente zeggen een bijeenkomst voor de bewoners voor te bereiden. Wanneer deze plaatsvindt, is niet bekend. De politie houdt rekening met nieuwe ongeregeldheden.
(Bron)

Geen opmerkingen: