dinsdag, oktober 23, 2007

Altijd zon in ronddraaiend huis

NOORDWOLDE - Cees Tadema heeft binnenkort altijd het zonnetje in huis. De Leeuwarder bouwondernemer laat aan de Elsweg in het Friese Noordwolde een drijvend huis in een soort vijver bouwen dat automatisch met de zon meedraait.
Volgens uitvoerder Henk Schilder is het ronde huis volgende maand of in december klaar, zo meldde hij dinsdag. De recreatiewoning van Tadema telt drie slaapkamers, twee bergingen, een badkamer en een woonkamer met daarin een keuken.
Het huis kan niet varen, maar ligt vast aan een as. Wel kan het in hoogte bewegen als door regenval de waterspiegel in de vijver stijgt. Eerder dit jaar bleek dat het met dat drijven wel goed zit.
Bij een hevige regenbui kwam de toen nog droogstaande vijver vol te staan en begon het huis te drijven. Volgens projectleider Monique Wierstra van bouwer Tasta Bouw kan de bewoner door het draaimechanische "alles uit een dag halen".
Nadeel van de woning is dat het huis handmatig moet worden gedraaid om altijd zon in de woonkamer te hebben. "Maar in de toekomst kan het ook elektrisch", aldus Wierstra. De kosten van het huis zijn nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk of de woning navolging krijgt.
(Bron)

Kan ook flink schelen in de verwarmingskosten. Maar hoeveel vijvers zijn er? ;-)

Geen opmerkingen: